Води се подмолна война за избиратели, Ицо Хазарта няма да привлече гласове като Слави?

Експертен коментар на политическия психолог проф. Антоанета Христова и политолога Георги Киряков 

12.10.2021 | 21:08 Редактор: Тодор Петров

Месец преди парламентарните и президентските избори всички партии търсят най-добрата комбинация в подреждането на своите листи. Политическият психолог проф. Антоанета Христова посочи, че битката се води на национално ниво - много интензивно, всеки ден се случват различни скандали. 

"Гласуват доверие на Хазарта да бъде водач на листа, защото партията на Петков е в добра кондиция и се конкурира с БСП за второто място. Получава се национална битка между ДБ и партията на Кирил Петков, скрита под шапката: Ние сме едно общо и искаме да си съдействаме след изборите. На ниво борба за избиратели върви тежка и подмолна война. В момента Ицо Хазарта излиза от ДБ и отива при Петков. Това е символичен акт от страна на Петков на открадване на човек", каза тя в "Денят ON AIR".

По думите ѝ спрямо БСП също се играе некоректно. Партиите били много, а избирателите - малко. Затова се стигало до "кражби". Политиката в последните години била много мръсна работа, в която много хора не са успели да оцелеят.

"Даниела Дариткова е страшна загуба за българския политически живот, защото е изключително добър говорител и политик", отбеляза проф. Христова.

Политологът Георги Киряков сравни влизането в политиката на Ицо Хазарта с това на Слави Трифонов, но по думите му е малко вероятно рапърът да "повлече крак", тъй като имало таван на електората на Кирил Петков и Асен Василев

"Азис беше кандидат-депутат от партия "Евророма", но не привлече гласоподаватели, въпреки че всички го познаваха и беше един от най-популярните. Политиката не действа по логиката на шоуто. Трифонов се опита да вкара шоуто в политика, спечели първо място, но се провали много на терена на политическите решения", даде пример той.

Киряков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че никоя партия не трябва да смята избирателите за своя собственост. Според него Кирил Петков и Асен Василев не са нови лица. Опитвали да налагат нов подход с надеждата да привлекат електорат.

"Нищо ново няма в проекта на Василев и Петков, нито в кандидатурата на Ицо Хазарта. Няма да има нови избиратели на сцената. Очаквам връщане към ситуацията след 4 април. Ако ГЕРБ не успее да състави правителство, вторият мандат вероятно ще отиде в БСП. Не си представям ДБ да подпише коалиционно споразумение с БСП при условията на Нинова", коментира Киряков.

24 двойки са подали документи за участие в президентската надпревара. Проф. Христова е на мнение, че вече е станало ясно, че президентската институция може да създава и да решава проблеми.

"В момента президентът е изместил вниманието от парламентарните избори. Всеки ден партиите ни разочароват, предимно по-малките", каза тя.

А Киряков смята, че на президентските избори се генерира големия вот и там била интригата.

"Ако има ново служебно правителство, е много важно кой ще е президент. Всичко се фокусира върху интригата кой ще бъде президент. Битката е за обръщането на България в друга посока", категоричен е политологът. 

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК