"Алфа Рисърч": 23,1% за ГЕРБ, следват БСП и "Продължаваме промяната", Слави вече е пети

Партията на Петков и Василев е дръпнала сериозен процент симпатизанти от ИТН и ДБ

12.10.2021 | 14:57 Редактор: Елеонора Танева

52,7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47,6% – на извънредните парламентарни. Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот  по традиция предизвиква по-голям интерес.

Това показва проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 4–10 октомври 2021 г., което е реализирано със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна.

ГЕРБ остават с най-голяма подкрепа. За тях биха гласували 23,1%  от избирателите.

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16,8%) и "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев (15,9%). Новият политически проект е дръпнал сериозен процент от симпатизантите на "Има такъв народ" и "Демократична България".

Партията на Христо Иванов получава подкрепата на 10.9% от избирателите, което е символична преднина пред партията на Слави Трифонов, която е с 10.4% подкрепа. 

С 9,3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-ото НС. "Изправи се БГ! Ние идваме!" на този етап остава под бариерата от 4% за влизане в НС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК