България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДБ: Радев се превърна в овластена фигура, вотът ще санкционира поведението на ИТН

"Голямата задача е възстановяването на парламентарната република", заяви Христо Иванов

12.10.2021 | 09:08 Редактор: Искра Ангелова

"Демократична България" подкрепи кандидатурата на Лозан Панов и Мария Касимова за президент и вицепрезидент. Защо?

"Това е един ценностен избор, ценностно решение, защото и двамата са органичната общност, която ние представляваме. Много е важно да се разбере, че г-н Панов е независим кандидат. Инициативният комитет е създаден от истински независими хора. Когато проф. Герджиков каза, че той не бил кандидат на ГЕРБ, неговият Инициативен комитет беше оглавен от депутат на ГЕРБ. Щеше да е смешно, ако не е толкова тъпо", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов за Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че Лозан Панов е магистрат и е деполитизиран по закон.

"В неговия случай има много висок стандарт на независимост, който за нас е изключително важен, защото президентът трябва да е такъв. Трябва да си даваме сметка, че наистина се намираме в безпрецедентна ситуация, в която не просто има президентски избори, но и парламентарни", допълни Иванов в интервю за "България сутрин".

Попитан, ако Лозан Панов не стигне до втория тур на изборите, кого ще подкрепят, той отговори: "Това ще решат нашите колективни органи, защото за нас това е много важно. Опитваме се много внимателно да фокусираме вниманието на българското общество към факта, че има два типа субекти в българския политически живот - едните са реални партии и коалиции, които са с много ясно излъчване на представители, носене на отговорност, гаранция за прозрачност. Има проекти, които след това се превръщат в неясни центрове на власт, никой не знае кой отговаря за тях, как са се появили, те за какво отговарят. Тази разлика е много важна за нас. Мисля, че Лозан Панов ще бъде на втори тур."

"Започнахме от ситуация, в която изглеждаше, че Румен Радев ще си продължи мандата. Но в един момент се оказа, че има конкуренция, има интрига и най-вероятно ще има втори тур. Нормално е в тези 10 дни, в които се разкри тази картина, фокусът да е натам. И все пак вярваме, че решението на големите проблеми на България ще се търси в парламента. Голямата задача е възстановяването на парламентарната република, не излъчването на силен президент. Румен Радев се превърна в такава - доста овластена, което рискува да създаде нов център на власт, който не е гаранция за прозрачност и отговорност", категоричен съпредседателят на "Демократична България".

От думите му стана ясно, че от партията му са готови за нормален коалиционен формат.

"Навлизаме в ситуация, в която парламентът ще има вместо един голям - ще има много средни. Да, ще има победител, да, ще има две формации, които са с някакво откъсване с няколко процента от останалите. Това всичко ще изисква коалиционен формат. И ние много ясно залагаме на задачи, разписани със срокове. Ние сме гарант, че това ще се случи. Готвим се за такъв процес, той ще отнеме време, ще изисква усилия и това е нашият фокус. Заедно с нашите съмишленици от "Продължаваме промяната" сме готови да влезем в този процес, но за да започне - трябва да имаме отговорите на няколко въпроса. Трябва да имаме пълни програми и да видим сектор по сектор какви са визиите. Трябва да имаме много ясно разположение на политическия терен. За да има дълбока промяна в България - една от предпоставките е ГЕРБ и ДПС, носителите на корупционния вирус. Трябва да останат извън възможността да влияят върху решенията", подчерта Христо Иванов.

И добави, че когато стане ясно, че тези две партии остават извън управлението - са готови да преговарят.

"Има такъв народ" тръгна против цялата тази логика, която се опитва да изложи. И неслучайно стигнахме до това да има трети избори. При всичките махленски клюки, които се опитват да произвеждат, дори те не успяват да ме обвиняват в това, че сме искали постове. Казахме и ще продължим да казваме "не" на всеки такъв подход, защото искаме да видим хора, които са се доказали със своята биография, че могат да носят отговорност за тежки реформи и решения. Искам да видим цялостно решение, смислени разговори. Ще видите, че резултатите на изборите ще потвърдят нашата правота и ще санкционират поведението на "Има такъв народ", заради техния опит да тръгнат против всякаква здрава логика на европейската парламентарна традиция. Това не са неща, за които Христо Иванов и Тошко Йорданов спорят, това са неща, срещу които група сценаристи тръгват срещу цялата европейска цивилизация", посочи той.

Христо Иванов каза още, че от "Продължаваме промяната" все още не са публикували своята програма.

"Бих изчакал още малко те да стабилизират своите отношения по отношение на ГЕРБ и ДПС. И трябва да видим какъв ще бъде резултатът от изборите. Тогава ще седнем и ще проведем класически разговори за коалиция. Очевидно имаме възражения с "Има такъв народ", но нашите критики са принципни. Ние не се занимаваме да сочим с пръст един или друг, както колегите правят. Нас ни интересуват каузите. Политиката е професионално занятие. Накрая ще се наложи те да влязат в този формат, който ние описваме. Ще има преговори", сподели той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Алеков
преди 2 години
Мисли за дереджето на коалицията си,защото започнаха псувните по твой адрес,че искаш да използваш сподвижниците си,за да станеш министър,твоя детска мечта.На кого искаш да се харесаш с ломотенето ти по адрес на президента Радев,стана ясно и на децата.Провеждай демагогската си кампания,баламосвай обърканите хорица,но не споменавай в брътвежите си,името на Р.Радев,за да бъдеш чут. Къде останаха в заканите ти към гл. прокурор,към г-н Борисов, А,г-н Христо,не подценявай паметта на българите! Сигнализирай за неуместен коментар