Методи Лалов в задочен спор с Христо Иванов, алармира за недемократичност в ДБ

"Не искам да остава домашно насилие и да ме обвинят, че замитам проблемите", каза бившият съдия

12.10.2021 | 18:54 Редактор: Здравко Черкезов

Истинска битка на изборите се очертава във Велико Търново. Там съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се изправя срещу Делян Пеевски от ДПС. Новината идва на фона на обвиненията към Христо Иванов за недемократични похвати и поисканата му оставка.

Листите на "Демократична България" се пренареждаха до последния възможен момент днес. Заваляха обвинения към ръководството на обединението от страна на Методи Лалов, бивш шеф на Софийския районен съд и общински съветник от ДБ в София. 

"Проблеми, които водят до недемократичност, потискане на местни организации, несъобразяване с техни номинации. Аз предупреждавам над година за тези проблеми. Не искам да остава домашно насилие и да ме обвинят, че замитам тези проблеми", каза Лалов пред Bulgaria ON AIR.

Христо Иванов обаче бе категоричен: 

"Има дебат, очакваме конференция. Някой решил, понеже не е станал кандидат за депутат, да каже, че демокрацията е в опасност. Очаква ни конференция до края на годината и ще се вземат решения кой ще бъде следващият лидер на партията. Аз самият не смятам, че съм абониран за тази позиция", посочи той.

Методи Лалов твърди, че не иска да е депутат. И отправи обвинения за чистка в листите на гражданската квота. 

"Решението преминава през оставките на Антоанета Цонева и Иво Мирчев, всичко минава пред очите на Христо Иванов. За мен не е проблем да не съм депутат, но на другите хора кой ще обясни защо участват и защо - не", попита бившият шеф на Софийския районен съд. 

Самият Христо Иванов ще води листите на обединението не само в старата столица, но и в Пловдив. И за пръв път се отказва от лидерската битка в София. Но се впуска в персонален двубой с Делян Пеевски.

За напрежение се заговори и във Варна. Появиха се сигнали, че местната структура на ДСБ не иска Стоян Михалев за водач и ще напусне обединението.

"Никой нищо не напуска", успокои Ивайло Митковски. "Напрежение няма и никога не е имало. Никой не е напуснал листата", добави Дорет Димитрова от ДСБ-Варна.

Самият Михалев, който е написал и химна на ДСБ, е категоричен, че напрежение в десните редици няма. 

"Според мен сме свидетели на класическа фалшива новина. Аз за трети път ще бъда водач на листата", категоричен бе Михалев.

Знакови имена от обединението коментираха за "Новините ON AIR", че решенията се взимат от ръководството, но съставът на листите е почти непроменен в сравнение с предишните избори.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК