Интрига в президентските избори, Радев вече не е "бетониран" за втори мандат

Президентът получава 42,6%, проф. Герджиков - 28,1%, показват данните на "Алфа Рисърч"

12.10.2021 | 15:14 Редактор: Елеонора Танева
Интрига в президентските избори, Радев вече не е

Интригуваща ще бъде битката за "Дондуков" 2 на 14 ноември. Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка се очертава като по-заплетена и с отворен финал.

Това показва проучване на "Алфа Рисърч", проведено на терен в периода 4-10 октомври, непосредствено след обявяване кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и съдия Лозан Панов. В допитването не било включено името на Мустафа Карадайъ, който беше номиниран на 10 ноември.

До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори, отбелязват от "Алфа Рисърч".

Проучването показва, че Румен Радев влиза в надпреварата за "Дондуков" 2 с 42,6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП - над 90% от тях и от "Изправи се БГ! Ние Идваме!" - 80%.

Малко над две трети от привържениците на "Има такъв народ" и на "Продължаваме промяната" също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, един от четирима симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Радев. 

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28,1% подкрепа от решилите да гласуват.

Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. За него биха гласували около 15% от привържениците на "Продължаваме промяната", 12% - от тези на "Демократична България", около 30% от симпатизантите на ВМРО.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8,2%.

Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху "Демократична България", поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния ѝ резултат. 

Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот, подчертават от "Алфа Рисърч".

13% са заявилите в проучването, че биха гласували за "друг кандидат". Предполага се, че около две трети от тях биха подкрепили кандидата на ДПС Мустафа Карадайъ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК