Какво цели ДПС с издигането на Карадайъ за президент и връщането на Пеевски?

Мишената е Румен Радев, смята журналистът Илхан Андай

11.10.2021 | 19:02 Редактор: Здравко Черкезов

Провокация или стратегия е решението на ДПС да хвърли в президентската битка своя лидер Мустафа Карадайъ? И какъв знак е връщането на Делян Пеевски в политиката? 

ДПС не предприема празни ходове и всичко е обмислена стратегия, примесена с математика, смята журналистът Илхан Андай. 

"Ако на 14 ноември ДПС вземе 400 000 гласа, а Радев отиде на балотаж, то тогава стратегията на Карадайъ ще е оценена като перфектно изпълнение", смята той.

Зад историческото решение за "Дондуков" 2 да се кандидатират лидерът на движението Мустафа Карадайъ и евродепутатът Искра Михайлова, Андай вижда една мишена – Румен Радев. 

"Карадайъ да изтощи Румен Радев и да отиде на балотаж. Колкото и да не се харесват Карадайъ, Герджиков и Панов, без да са под едно знаме, те по принуда действат като колектив срещу силен състезател", изтъкна журналистът.

Самият Радев коментира кандидатурата на Карадайъ и заяви, че не се притеснява, стига да няма компромати. 

"Мисля, че хората ясно разбраха какъв трябва да бъде утрешният ден на България", заяви президентът.

Според главния редактор на сайта "Епицентър.БГ" – Валерия Велева, времето за собствена кандидат-президентска двойка не е избрано случайно. 

"В момента ДПС е в много силна европейска позиция. Заедно с Искра Михайлова се опитват да разширят ветрилото – техните послания да не са само към етническите турци, а и към българите", отсече тя.

Връщането на Делян Пеевски в политиката след санкциите по закона "Магнитски" и досиетата Пандора е логично, смята журналистката. 

"Има едно правило от живота и политиката – до момента, в който нямаш съдебен акт, може да заемаш всеки един пост. Пеевски не е единственият политик, който има офшорни фирми. И вторачването само в него говори за двоен стандарт", каза Велева.

Очакванията са Пеевски и двойката Карадайъ-Михайлова да събудят спящия напоследък електорат на ДПС и да донесат още 100 000 гласа. Според Андай обаче, ако този ход не успее, ДПС ще се изправи пред най-големия си провал.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК