България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДПС излиза на светло и възнамерява да легитимира властта си

Коментар на политолозите Цветанка Андреева и Любомир Стефанов

11.10.2021 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова

Мустафа Карадайъ ще бъде кандидатът на ДПС за президент. Какви послания изпращат от партията с тази кандидатура?

"Това е нов качествен ход на ДПС, с който дават заявка за политическия модел, в който досега самите те са участвали. Юнал Лютфи заяви, че няма да са балансьори, това ни връща назад, за да проследим историята на ДПС. Етническият характер на партията ги принуди преди 30 години да изградят система от баланси в политиката, за да не се радикализира техният етнос. Ако към днешна дата това изглежда доста измислено, нека не забравяме, че само преди няколко десетилетия на Балканите ставаха кървави етнически конфликти", каза политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Според нея това бил правилният път.

"Те бяха миротворци. Често пъти действаха задкулисно и това беше основното обвинение срещу тях. С този акт те обявиха, че вече излизат на светло и се включват в политически дебат в официалната игра. Това е отговор на репликата на президента Радев и неговото политическо поведение спрямо ДПС, и спрямо лидера им. Не може държавен глава в 21 век да попита лидер на български мюсюлмани: "Коя родината ви?". Това беше скандално, ДПС бяха длъжни да покажат, че този тип поведение има отговор и алтернатива", допълни Андреева.

Попитан дали от партията са били предизвикани от президента Румен Радев да направят тази партийна кандидатура, политологът Любомир Стефанов отговори: "Не само от Радев, но и не съм съгласен с балансираната роля на ДПС. Абсолютно съзнателно работят в тази посока - те да изглеждат така в очите на другите. Доста често са си позволявали да изнудват другите политически партньори. За мен те са много яка двуяка политическа формация, която не носи много позитиви в българския политически живот, въпреки че се опитват да е така".

По думите му от партията смятат, че е дошло време да легитимират властта си.

"Те събраха достатъчно самочувствие и опит, че са готови да излязат на светло и да поемат властта. Да, преди 30 години беше изкуствено манипулирана тази тема, тъй като този, който не е пътувал през онези години в България, той може да повярва, че беше време, в което хора се хващат за гушите. Те искат да покажат, че вече са сериозен партньор и да застанат на водеща позиция, да искат мандат да съставят правителство", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Но дали има шанс Мустафа Карадайъ срещу другите кандидати?

"Когато се включваш в една кампания, каквото е президентската, целта невинаги е просто да спечелиш изборите. Това е една публична заявка, чисто партийна на ДПС. Те имат за цел и да мобилизират собствения си електорат. Те направиха и друг уникален ход - връщат Делян Пеевски в политиката. Те са длъжни да тръгнат изключително силно на тези избори", категорична е Цветанка Андреева.

Тя добави, че държавният глава не може да бъде просто лидер на политическа линия и появата на проф. Анастас Герджиков е отговор на тази линия.

Колегата ѝ Стефанов припомни, че президентът не е движещата сила в парламентарната република. И двамата са мнение, че ако се стигне до балотаж, той ще е между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
2
1 rate up comment rate down comment 1
Читател
преди 2 години
Никога не трябва да се забравя, че етническата партия ДПС е творение на ДС и Кремъл. Още от началото на съществуването си тази партия винаги е обслужвала интересите на комунистите. А репликата на Радев към Карадайъ "Коя е твоята родина?" е опит за създаване на впечатление, че уж е настъпил срив в отношенията между ДПС и комунистите. Целта е- заблуда на избирателите на ДПС, за да гласуват за Карадайъ и после на балотажа да гласуват за Радев. Нищо не може да спаси Радев, идват световни събития. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Ще легитимира нъцки. Кой ще гласува на Карадайъ? Сигнализирай за неуместен коментар