Официално: "Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Възстановяването на парламентарната република е основна мисия на коалицията

06.10.2021 | 16:07 Редактор: Георги Донков
Официално:

"Демократична България" припозна като своя кандидат-президентска двойка Лозан Панов и Мария Касимова - Моасе.

Решението е взето от ръководните органи на ПП "Зелено Движение“, ПП "Демократи за силна България“ и ПП "Движение "Да, България“. Така коалицията "Демократична България - Обединение“ обявява своята политическа подкрепа за гражданската кандидатура на г-н Лозан Панов за президент на Република България и на Мария Касимова - Моасе за вицепрезидент.

"Демократична България“ има за своя основна мисия да отстоява възстановяването на парламентарната република, като основна гаранция за свобода и демокрация, чрез последователната съпротива срещу всички форми на концентрация на власт в едни ръце и ограничаване на представителността, отчетността и прозрачността на управлението, казват от коалицията.

Последователната и цялостна политика по разграждане на корупционния модел, олицетворяван от управлението на ГЕРБ и ДПС и коренящ се в структурите на тоталитарния комунистически режим, за прекъсването на чието влияние е необходимо провеждането на лустрация, е една от основните цели на демократите, пише в официалната информация на ДБ.

Панов-Моасе ще работят още и за пълноценна интеграция в структурите на Европейския съюз, включително Еврозоната и НАТО и утвърждаване на българския суверенитет и сигурност срещу всички форми на чужди влияния, особено от страна на нео-авторитарните режими като тези в Кремъл и Анкара. 

ДБ припознава г-н Панов като изразител на тези цели и ценности в президентската надпревара и смята, че той  е носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона.

Демократите вярват, че ако бъде избран за президент Панов може: 

Да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и и има воля за дълбока промяна. Да се противопостави реално и последователно на корупцията. Както и да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона, разделението на властите и парламентарния характер на републиката.

Коалицията  подчертава независимостта на г-н Панов и това, че  той е издигнат от инициативен комитет не като удобна формалност, а като естествена проява на демократичната общност и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК