България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

ДБ: Логично е да подкрепим Лозан Панов, не водим разговори за постове и порции

"По много въпроси са съмишленици с "Продължаваме промяната", посочи Надежда Йорданова

06.10.2021 | 09:32 Редактор: Теодора Патронова

От "Демократична България" (ДБ) заявиха, че ще подкрепят Лозан Панов за президент, но подчертаха, че той не е тяхна кандидатура. Ще подкрепят ли официално кандидат-президентската двойка Лозан Панов - Мария Касимова и готови ли са да подпишат следизборно споразумение с "Продължаваме промяната" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"? 

"Христо Иванов още в неделя направи изявление, в което той сподели своето очакване, че Лозан Панов, бидейки един от големите изразители на една от основните ни каузи за реформа на съдебната реформа, е най-логичната от наша гледна точка кандидатура. Нашата подкрепа би била естествена и трудно може да се очаква нещо друго", заяви Надежда Йорданова от ДБ в "България сутрин". 

Тя съобщи, че в рамките на вчерашния ден са вървели процесите в трите партии - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", а днес предстои председателският съвет на коалицията да вземе своето решение, така че става въпрос до часове да бъде подкрепен кандидатът за президент Лозан Панов от "Демократична България".  

"На настоящия етап "Демократична България" не води разговори за разпределяне на постове или за разпределяне на порции. Така че подобен разговор, където определен човек се поставя на определен пост, за нас е неприемлив. От наша гледна точка важни са каузите, важни са приоритетите, важни са политиките. Така че трябва да се фокусираме върху този разговор", заяви тя относно коментара на Кирил Петков, че е по-подходящо Лозан Панов да бъде избран за главен прокурор.

Йорданова обърна внимание пред Bulgaira ON AIR, че по много въпроси са съмишленици с "Продължаваме промяната", но има и разлики, като очакват да видят тяхната предизборна програма.

Бившият народен представител припомни, че още в 46-ото Народно събрание "Демократична България" е изляза с позиция, че следващото управление трябва да бъде коалиционно, формирано по начин, по който действа класическата демокрация. Тя подчерта, че ще работят това да се случи в следващото НС. 

"В момента сме в началото на една предизборна кампания, която ще бъде интензивна и натоварена, защото имаме два избора в едно. Но ние сме в една добра кондиция. Продължаваме с нашите приоритети. Показали сме, че можем да ги отстояваме", каза Йорданова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК