Варуфакис вече не е финансов министър на Гърция

Референдумът от 5 юли ще остане в историята като уникален момент на въставане на една малка европейска страна срещу дълговото робство, отбелязва в Twitter той

06.07.2015 | 09:13 Редактор: Мариета Иванова
Варуфакис вече не е финансов министър на Гърция

Янис Варуфакис обяви чрез пост в Twitter, че вече не е министър от кабинета на Ципрас.

Референдумът от 5 юли ще остане в историята като уникален момент, когато една малка европейска нация се изправя срещу дълговото робство, написа варуфакис в публикация в блога си, озаглавена „Вече не съм министър“.

„Като всяка битка за демократични права, това историческо отхвърляне на ултиматума на еврогрупата от 25 юни също идва с голяма прикрепена цена,“ отбелязва Варуфакис. Той допълва, че "прекрасното „не“, дарено на нашето правителство следва да бъде незабавно инвестирано в „да“ на подходяща резолюция- за споразумение, което включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реално реформи“

Той отбелязва още, че малко след обявяването на резултатите от референдума е бил уверен в „предпочитанията на определи членове на Еврогрупата“ и партньори на страната да отсъства от заседанията на финансовите министри от еврозоната- „идея, която премиерът Ципрас е преценил като възможно полезна да постигне споразумение“. - „Поради тази причина напускам финансовото министерство днес- 6 юли“, отбелязва още в публикацията Варуфакис.

Той допълва, че ще таи с гордост ненавист към кредиторите.

Самият Варуфакис преди референдума допусна, че може да подаде оставка, при положителен вот на гърците. Малко след обявяването на предварителите резултати от общественото допитване, той е заявил, че пътят за споразумение с кредиторите е открит.