Гърция гласува на референдум за икономиите

05.07.2015 | 10:10
Гърция гласува на референдум за икономиите

В неделя, 5 юли Гърция трябва да гласува дали приема или не още икономии срещу международна финансова помощ. Референдумът се очаква да определи дали Атина ще напусне еврозоната след седем години икономически затруднения.

Допитването се провежда на фона на затворени банки и заплахи за финансов апокалипсис, съобщава Ройтерс.

Гърците са разделени дали да приемат или не това, което премиерът Алексис Ципрас нарече „унижение“ и призова хората да го отхвърлят.

Инвеститорите и европейските политици предупреждават, че отрицателен вот би поставил Гърция на пътя към изхода от Еврозоната, дестабилизирайки глобалната икономика и финансовите пазари.

Избирателните секции затварят в 19ч., а първите официални прогнозни резултати се очакват в 21ч.

Четирите проучвания на общественото мнение от петък показват, че ДА-вотът леко надделява. Пети сондаж показа 0,5% преднина в подкрепа на отказа от повече икономии.

Министърът на финансите на Австрия Ханс Йорг Шелинг каза на вестник Welt am Sontag, че е убеден, че „здравият разум ще надделее и гърците знаят, че не става дума само за бъдещето на еврото, но и за бъдещето на Гърция и тяхното собствено бъдеще“.

 

Трябва да продължим да говорим: Ренци за Гърция

 

В понеделник, 6 юли ЕЦБ ще разгледа политиката си за спешна ликвидност, на която разчитат гърците. ЕЦБ може да реши да я замрази или спре, ако гърците дадат отрицателен вот или ако Атина впоследствие обяви дефолт по плащанията си към ЕЦБ на 20 юли.

/Снимка: http://weather-webcam.eu, www.hellenic-foundation.gr/