Какво мислят нобелистите за Гърция

Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц

04.07.2015 | 14:07
Какво мислят нобелистите за Гърция

Нобеловите лауреати Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц подкрепиха в края на тази седмица отрицателния вот на гръцкия референдум, който ще се проведе на 5 юли в Гърция.

Двамата икономи подкрепиха правителството на Алексис Ципрас докато гърците се готвят да кажат ДА или НЕ на новите мерки за икономии, които кредиторите /МВФ, ЕК и ЕЦБ/  искат да наложат на Гърция срещу деблокиране на нова спасителна програма за страната.

В интервю за списание Time Джоузеф Стиглиц, бивш главен икономист на Световната банка и лауреат на Нобелова награда за 2001 казва, че никога не е виждал такава депресия като тази, „нарочно наложена“ на Гърция от Европа. Стиглиц добави, че „вече не става дума за икономическа сила“, той обвини Тройката в „криминална отговорност за хаоса“.

Стиглиц припомни „60% от младите гърци са безработни“. Той предложи Тройката просто да изтрие гръцкия дълг, който се изчислява на 300 млрд евро и да изпрати пари на Гърция, за да може да рестартира икономиката си.

 

 

Банкоматите в Гърция ще пресъхнат часове след вота, каза Лука Кацели.

 

Още по темата

Пол Кругман също призовава гърците да гласуват с НЕ на референдума от страниците на New York Times.

Нобеловият лауреат по икономика за 2008 подчертава, че „гръцката икономика се срина главно заради икономиите, наложени на Гърция“. Икономистът прогнозира, че увеличението на икономиите само ще засили страната към безизходица. „Гърция „никога не е била така отслабвана“, казва Кругман и твърди, че „правителството трябва да се готви за излизане от еврото при необходимост“.

Кругман обаче е против грексита, който според него би предизвикал опустошителна паника.

 

Жан Тирол, нобелов лауреат по икономика за 2001 изследва предстоящия срив на европейската стратегия в последните години в статията си в Le Monde.

„До 2009 много ниските лихви, установени от перспективата за европейска гаранция на дълга вероятно да накарали периферията да поеме към по-нежелани посоки“, пише той. Тирол добавя, че решението за европейски надзор от Маастрихския договор е „попречило на суверенитета на страните-членки чрез надзора на дълговете и публичните дефицити“.

 

Още по темата

Кристофър Писаридес, нобелов лауреат по икономика от 2010 също коментира гръцката криза в интервю за DW.

В него Писаридес казва, че е разочарован от правителството на Алексис Ципрас и се обявява твърдо против излизането на Гърция от еврозоната.

„Ако разгледаме начина, по който се разви гръцката икономическа политика след избирането на Сириза през януари, виждам дълга серия от икономически грешки“, казва той.

Писаридес твърди, че „гърците е трябвало да договорят някои мерки /за икономии/“. Британецът от кипърски произход призовава гърците да гласуват с ДА на референдума в неделя. „Бих гласувал с ДА, защото победа на отрицателният вот би създала безизходица, която ще доведе до излизането на Гърция от еврозоната“.

За икономиста излизането на Гърция от еврозоната трябва да се избягва на всяка цена. Той смята обаче, че гръцкият дълг не би трябвало да се опрощава и че преструктуриране е единственият начин за изясняване на бъдещето на Гърция и Европа.