По-скоро бих си отрязъл ръката-Варуфакис за сделка без преструктуриране

Ексклузивно интервю на Гай Джонсън от Bloomberg

02.07.2015 | 20:50
По-скоро бих си отрязъл ръката-Варуфакис за сделка без преструктуриране

 

За какво гласуват гърците? Има много хора, които казват, че нямат предложение, че сте извън програмата. любопитен съм да разбера какво мислите - за какво гласуват хората?

На 25 юни в Еврогрупата ми представиха много пълно предложение от основните институции. Беше Взимай или бягай. За нас, и всеки независим наблюдател би се съгласил - само докато го четяхме разбрахме, че това е отново удължаване и симулация. Ако бяхме се съгласили, щяхме да удължим кризата с още няколко месеца. Банките щяха да са отворени, но щяхме да сме в абсолютната ситуация както в последните пет месеца.

Затова казваме на гърците - без повече протакания и симулации. Моля ви, подкрепете ни. Кажете НЕ. Не да се откажат от сделка, а на ТАЗИ сделка, която няма специално основание и няма анализ на устойчивостта, който си заслужава хартията, на която е написан.

На това казваме НЕ.

На този манталитет: подпишете, вземете малко пари да се оправите за няколко месеца и елате пак в същата криза и същите преговори.

Трябва да сложим край на това.

 

Така че ако хората гласуват с да, какво бихте подписали? Просто бъдете конкретен, какво сте готов да подпишете във вторник сутринта, ако хората са гласували с да?

Имате ли някакво съмнение, че ако гласуването е с ДА, същото предложение, което ми беше представено на 25 юни ще бъде обратно на масата? То определено ще е, това искат институциите.

 

И това ще подпишете?

Ще намерим начин да го подпишем. Може би ще сменим състава на правителството, защото някои от тях няма да могат да го преглътнат. Лично аз няма да подпиша нещо за поредно удължаване на агонията. Алергичен съм към тези продължения и преструвки. Но няма да го саботирам, няма да го саботирам. Ще направя и съм сигурен, че премиерът ще го направи всеки в правителството ще го направи, това, което трябва да направим, за да уважим вота на гръцкия народ. Но присъдата няма да е Да. Напълно съм сигурен, че гърците са преживяли достатъчно от тези продължения и преструвки. Както и останалият свят между другото.

 

Ок, смятам да ви притисна още съвсем малко.

Моля, направете го.

 

Значи, ако в понеделник вечерта се окаже, че хората са гласували с ДА, вие повече няма да сте финансов министър?

Няма да съм.

 

Ок, значи ще си починете.

Но аз ще помогна, на който и да е след мен, за да може сделката да премине през тази сграда тук – гръцкият парламент.

 

И мислите, че в този момент ще бъде сформирана някаква коалиция? Или ше са сегашните партийни конфигурации?

Няма смисъл да спекулираме сега. Първо защото гърците ше кажат НЕ, защото на тях име дошло до гуша от това да губят достойнството си като подписват споразумения и поемат обещания, които просто не могат да бъдат изпълнени.

 

Били сме на Глава 11 /от закона на САЩ за фалита/ през 2010. Защо сега сме в тази бъркотия? Защото тогава бяхме в несъстоятелност. Проблемът беше, че никой не искаше да го признае и третираха проблема с несъстоятелността все едно беше проблем с липсата на ликвидност. И знаете ли какво - тази икономика загуби една четвърт от своя БВП по тази причина.

 

Вие лично не бихте подписали сделка, без тя да включва преструктуриране на дълговете? Това е от фундаментално значение за вас.

Не, по-скоро бих си отрязъл ръката!