ЕЦБ започва покупки и на корпоративен дълг

Изненадващият ход е провокиран от кризата с Гърция, която може да засегне европейския бизнес

02.07.2015 | 14:11 Редактор: Мариета Иванова
ЕЦБ започва покупки и на корпоративен дълг

Мащабната програма за изкупуване на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ) – т.нар. количествени улеснения, преминаха на нов етап в четвъртък, след като базираната във Франкфурт институция обяви, че ще започне покупки и на корпоративни облигаци, пише Investor.bg.

Изненадващият ход ще помогне на централните банкери да продължат да вливат все повече ликвидност на пазарите. Мярката вероятно е провокирана от гръцката криза, която се очаква да засегне значителна част от европейския бизнес, предава WBP Online.

Настоящата програма на ЕЦБ включва покупки на държавен дълг на стойност 60 млрд. евро всеки месец, като печатането на пари е планирано да продължи до септември 2016 г.

"При изпълнението на Програмата за покупки в публичния сектор Евросистемата възнамерява да осъществи придобивания по постепенен и широкообхватен начин. Целта е да се постигне пазарен неутралитет, за да се избегне намеса в механизма на формиране на пазарните цени", посочва ЕЦБ в комюнике на своята интернет страница.

"По принцип покупките на номинално търгуеми дългови инструменти с отрицателна доходност до падежа са допустими, стига доходността да е над процента на депозитното улеснение", добавя институцията.

Настоящата лихва по депозитното улеснение на ЕЦБ е -0,3 на сто.