България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синдикат: "Парашутист" стана директор в НКЖИ, железничари работят извънредно, опасно е

Свободните работни места са 1300, заяви Петър Бунев

15.05.2024 | 10:54 Редактор: Толя Стоянова

Синдикатът на железничарите отново е в протестна готовност. За пореден път алармират, че има сериозни проблеми при параметрите в Колективния трудов договор. 

"Нашата работа сме я свършили. Направили сме проекта за Колективния трудов договор, внесли сме го в законния срок, преговаряме вече месец и половина. Работодателят трябваше да направи анализи какви са причините за намаляване на персонала. Ние направихме анализите. Те даже не искат да ги прочетат. Пределно ясно ни е, че проблемите не могат да се решат от днес за утре, не може да се намерят такива пари. Помолихме Георги Гвоздейков да се направи проверката, да бъде обективен и да каже каква е истината, и да се вземат съответните решения. Свободните работни места станаха 1300", заяви председателят на Синдиката на железничарите Петър Бунев в предаването "България сутрин".

Той съобщи, че е получил сигнал за човек, който е назначен през януари за директор в НКЖИ, но без да има необходимата специалност и образование.

"Без да е учил го правят директор. Това не се случваше, израстваха кадри от компанията, които се доказваха. Обръщам се към министъра да провери този случай - какво е работил, какво е учил. Работим по 20 години, за да можем да тръгнем на някъде и в този момент идва един парашутист - затова напускат хората", каза Бунев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че работата в жп транспорта изисква човекът да е психично здрав - правят се психотестове периодично. Служителите минават и на изпити през 3-5 години, свързани с правилниците, по които работят.

"Когато започнах работа имаше постоянно механици, които поддържаха. Сега няколко хора отговарят за един участък. Дали са им кола. През нощта почти нямаме хора", добави той.

Според него Колективният трудов договор няма да доведе до спиране на влакове и добави, че когато липсват кадри, се налага да се работи извънредно, а извънредният труд е опасен в железниците

Гледайте видеото с целия разговор.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа


3
0 rate up comment rate down comment 0
Знаещ
преди 1 седмица
В обл.Плевенска ЖП-йците са повече от пътниците. Тия лъжат нещо. А влаковете постоянно закъсняват. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Пламен Добридинев
преди 1 седмица
Умишлено се бавят колективните договори не само в железниците в мини Марица Изток е същото чакат се избори всяко орязване на договора ще доведе до отрицателен вот на сегашните водещи Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 1
Спонсор
преди 1 седмица
От 1990 година, господин синдикалисте, вие всички сте парашутисти по брой администра ция и заплатополучаване! А също и НИЩОНЕВЪРШЕНЕ! В НОРМАЛН ИТЕ ДЪРЖАВИ хората имат СИНДИ КАТ, но не в множествено ЧИСЛО!А тук е роднинска територия драги! Сигнализирай за неуместен коментар