Гръцките марксисти срещу МВФ

От проф. Стив Ханке

05.07.2015 | 01:32
Гръцките марксисти срещу МВФ

В колонката си в Huffingtonpost професорът по приложна икономика от университета Дножс Хопкинс, проф. Стив Ханке коментира ситуацията в гръцкия дълг.

 

Още по темата

С провала на гръцкото правителство да извърши по график плащането към МВФ, тръгнахме от драма към низък фарс. Марксистите, които водят шоуто в Атина отбелязаха първа точка: Гърция е първата т.нар. напреднала икономика, пропускаща плащане към МВФ в 71-годишната история на Фонда.

Всичко беше очаквано. Марксистите в Атина направиха това, което правят марксистите: използваха възвишена риторика. Да, МВФ се превърна в „криминален синдикат“, определено не типът организация, на която сегашното гръцко правителство ще посмее да плати.

Що се отнася до МВФ, те начертаха линия в пясъка след като разбраха, че са били твърде милостиви и щедри към Гърция. При нормални обстоятелства МВФ се предполага да ограничи кредитирането до 200 процента от квотата на страната /вноската на всяка страна в МВФ/ в дадена година и 600 процента за целия период на кредитната програма.

Но при политиката на МВФ на „изключителен достъп“, по принцип има неограничено кредитиране. Например заемът, даден на Гърция през май 2010 струваше удивителните 3 208% от гръцката квота – най-високият, регистриран за заем на страна-член в историята.

Така че драмата от последните няколко месеца трябваше да се принизи до фарс – така и стана.


Четете още независими коментари в Блог.