Варуфакис: Отрицателният вот на референдума открива път за споразумение с кредиторите

Атина ще води позитивни преговори, заяви финансовият министър

06.07.2015 | 08:39 Редактор: Мариета Иванова
Варуфакис: Отрицателният вот на референдума открива път за споразумение с кредиторите

Резултатите от референдума в Гърция откриват за правителството път към споразумение с международните кредитори. Това е заявил след обявяването на предварителните резултати от референдума гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, предава БТА, позовавайки се на ТАСС и Reuters. Припомняме, че над  над 61 процента от упражнилите правото си на глас са произнесоха срещу предложенията на кредиторите от края на юни.

"Ултиматумът /от заседанието на Еврогрупата/ от 25 юни народът върна /като бумеранг/ на онези, които го изпратиха", заяви Варуфакис, добавяйки, че "не"-то на референдума представлява оръжие, с помощта на което правителството ще протегне ръка за сътрудничество със своите партньори с цел постигане на взаимно разбирателство.

Министърът заяви, че Атина ще води позитивни преговори с Европейската централна банка и с Европейската комисия и изрази увереност, че от понеделник "Европа ще започне да лекува своите рани, нашите рани".

"Днешното "не" е едно голямо "да" за демократична Европа", добави Варуфакис.

Гръцкото правителство е готово незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори, заяви от своя страна премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията, след обявяването на предварителните резултати от референдума.

Отхвърляйки твърденията, че референдумът всъщност бил вот за това дали Гърция да остане в еврозоната, Ципрас изтъкна, че мандатът, който гърците са му дали, е да засили позицията на правителството на преговорите, за да се постигне жизнеспособно решение, а не разрив с Европа, предаде Reuters.

Ципрас предупреди, че "няма лесни решения", но че справедливо решение може да бъде постигнато от двете страни, съобщи ДПА. Той каза, че ще помоли президента на Гърция Прокопис Павлопулос да свика съвет на лидерите на политическите партии, за да изслуша техните мнения.

"От утре- 6 юли, Гърция ще се върне на масата за преговори и незабавен приоритет ще бъде възстановяването на банковата система /на страната/ заяви премиерът, цитиран от ТАСС. Този път на масата на преговорите ще бъде и проблемът за /реструктуриране/ на дълга, добави Ципрас.