В Прилеп властите събарят родната къща на Димитър Талев

Преди година наследниците на писателя призоваха българските власти да откупят сградата

24.05.2024 | 21:04 Редактор: Елеонора Танева
В Прилеп властите събарят родната къща на Димитър Талев

Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, Агенцията за национална сигурност чрез местен вандал, вече я събори. Справедливост не чакайте. Това написа председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов във Facebook. Той показа и снимка от порутената къща. 

През март миналата година наследниците на Димитър Талев за пореден път призоваха българската държава да откупи къщата на писателя в град Прилеп, Северна Македония. Сградата, описана в "Железния светилник“ като дом на семейство Глаушеви, от години е изправена пред разруха. Изкупуването обаче така и не се реализира. 

Имотът се намира в центъра на град Прилеп. Къщата е построена през втората половина на XIX век, като в нея през есента на 1898 г. се ражда Димитър Талев. Това е и първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от известната четирилогия на писателя, чийто първи роман, "Железният светилник", е един от най-издаваните и четени български романи.

По онова време Прилеп е все още под османско робство. 

Неведнъж собственичката на къщата Снежана Ачковска е споменавала, че е сърдита на България, задето не откупува имота. Много пъти тя е признавала, че не може да го стопанисва, тъй като е с влошено здравословно състояние. Жената бе обявила цена от малко над 100 000 евро, но мераклия за дома на Талев така и не се намери. В едно от последните си интервюта Ачковска призова властите у нас да я купят и превърнат в български културен център, пише "Труд".

Снимка: Facebook/Виктор Стоянов


2
2 rate up comment rate down comment 0
Виктор Лазаров
преди 3 седмици
Жалко наистина. Оказва се, че България има милиони за въоръжаване на фашистка Бандерия, но няма едни 100000 евро за откупуване и реставрация родната къща на един от най-известните си писатели и радетели на българската кауза в Македония! Това е възмутително, недопустимо и е позор за днешните български "политици".... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Онзи от ППДБ Пейков нали събра пари точно за тази къща чрез фондацията си? Роднините попитаха какво стана с парите, събрани за целта чрез дарения . Пейков мълчи. Накрая събориха къщата. Сигнализирай за неуместен коментар