Гърция тръгва на автопилот към Грексит: Шмидинг

Холгер Шмидинг, Berenberg

05.07.2015 | 21:45
Гърция тръгва на автопилот към Грексит: Шмидинг

Гърците гласуваха против икономиите срещу нови заеми от Европа, увеличавайки шансовете на страната да изостави еврото и изпращайки икономиката си към пропастта.

С преброени една пета от гласовете, резултатите показват, че 61% от гърците са подкрепили премиера Алексис Ципрас, гласувайки срещу последните предложения за съкращаване на разходите и повишение на данъците.

Около 39% гласуваха за успокоение на кредиторите, показват последните резултати от МВР в Атина.

 

След обявяване на първите прогнозни резултати площад Синтагма в центъра на Атина започна да се пълни с хора.

 

 

 

 

Сега Гърция навлиза в непозната икономическа и финансова територия, без ясен път да продължи европейската помощ и със затворени банки, след като Ципрас неочаквано излезе от преговорите с кредиторите, за да обяви референдума преди една седмица.

Непосредствената съдба на страната остава в ръцете на ЕЦБ, която може да се вслуша в европейските лидери и да продължи спасителните заеми за Гърция без перспектива за пакет спасителни мерки.

 

„Ако се потвърди, отрицателният вот ще пусне Гърция на автопилот към Грексит“, каза в мейл Холгер Шмидинг, икономист от Лондон във финансовата група Berenberg, цитиран от Bloomberg. „Но става все по-трудно да избегне съдбата“.

Още по темата

Резултатът вероятно ще получи отражение на пазарите и в политиката на цяла Европа след конфронтацията, която отвя правилата, по които Гърция работи в Еврозоната.

Вотът е и победа за Ципрас, чието неочаквано решение да обяви референдум и да направи кампания в полза на отрицателния вот бе осъден от европейските лидери. Това характеризира в голяма част допитването като вот за членство в самото евро, въпреки че Ципрас настоява, че Гърция може да остане, без оглед на резултата.

 

Резултатите на МВР на Атина от 21:49

 

Говорителят на правителството Гаврил Сакеларидис каза, че Ципрас е получил ясен мандат, предаде Greek Reporter.

Отрицателният вот е получавал нарастваща подкрепа в последните 24м., което „дава на правителството при много тежки обстоятелства“ да защитава собствените си предложения и преговорите няма да започнат от нулата, каза Сакеларидис.

Финансовият министър Янис Варуфакис се нахвърли на медиите: "След 24ч. МОЖЕХМЕ да имаме договор, казах. Но отровните ни медии започнаха да съобщават, че съм прогнозирал споразумение за 24ч".