Орбан: В Брюксел се обсъждат варианти как НАТО да участва във войната в Украйна

"Руската армия води сериозна и трудна война с украинците", каза унгарският премиер

24.05.2024 | 22:18 Редактор: Искра Ангелова
Орбан: В Брюксел се обсъждат варианти как НАТО да участва във войната в Украйна

В Брюксел се подготвят работни групи, които обсъждат как НАТО може да участва в руско-украинската война. Това призна унгарският министър-председател Виктор Орбан.

"Има някои тревожни прилики между сега и периода, когато се е подготвяла Първата и Втората световна война. Това, което се случва днес в Брюксел и Вашингтон, или в момента повече в Брюксел, отколкото във Вашингтон, създава настроение за евентуален военен конфликт, който бихме могли да определим като подготовка за влизане на Европа във война", подчерта унгарският премиер.

Орбан заяви, че Унгария като член на НАТО има представители в тези групи, но не иска да участва в конфликта нито с финансов принос, нито с изпращане на оръжия, дори в рамките на НАТО.

"В историята на НАТО всъщност никога не е имало ситуация, в която държава членка толкова открито и ясно да се придържа към основните принципи на НАТО, както прави Унгария сега", каза премиерът и добави, че поради това Будапеща трябва "да предефинира позицията си във военния съюз".

Той допълни, че опасенията, че Русия ще нападне член на НАТО, са неоснователни и добави, че войната в Украйна, която продължава вече 3 години, е показала границите на възможностите на Москва.

"Руската армия води сериозна и трудна война с украинците. Ако руснаците бяха достатъчно силни, за да победят украинците с един замах, те вече щяха да са го направили", подчерта главата на унгарското правителство, цитиран от БГНЕС.

Орбан заяви, че военните възможности на НАТО далеч надхвърлят тези на Украйна, така че е малко вероятно Русия или която и да е друга държава да нападне НАТО.

"Не смятам за логично Русия, която не може да победи дори Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят. Вероятността това да се случи е изключително малка", заяви унгарският лидер.

Орбан твърди, че смята споменаването на руската заплаха за прелюдия към по-задълбочено участие на Запада във войната в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа