Виктор Орбан: Унгария се разграничава от НАТО, Русия няма да нападне

Адвокати вече работят по нова концепция за членството на страната в Алианса

24.05.2024 | 12:50 Редактор: Беатрис Младжова
Виктор Орбан: Унгария се разграничава от НАТО, Русия няма да нападне

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че страната преосмисля членството си в НАТО, така че да има възможност да излезе от подкрепата на военния алианс за Украйна, съобщи Bloomberg.

Унгарски военни представители и адвокати вече работят по нова концепция, която ще разграничи страната от другите страни членки на НАТО, заяви Орбан в интервю за държавното радио в петък.

"Нашите адвокати и служители работят усилено, за да установят как Унгария може да запази членството си в НАТО по начин, който няма да налага участието ѝ в действия на НАТО извън неговата територия", каза той.

Унгария многократно се е опитвала да провали западните усилия за подпомагане на Украйна, включително чрез финансиране и доставка на оръжия, за да може Киев да отблъсне пълномащабното нашествие на Русия, което навлезе в третата си година.

"Руската армия води сериозна и трудна война с украинците. Ако руснаците бяха достатъчно силни, за да сломят набързо украинците, досега вече щяха да са го направили", каза унгарският премиер. Според него военният капацитет на НАТО надвишава значително този на Украйна и следователно е малко вероятно Русия или друга страна да извърши нападение срещу Алианса. 

"Намираме се в положение, при което и сме там, и не сме. Не зная колко дълго може да продължава това", изтъкна той.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Естествено
преди 3 седмици
Украйна не е член на НАТО и никоя държава от Алианса не следва да бъде изнудвана от САЩ, да прилага чл.5 спрямо нея. " Незначителната " подробност е, че САЩ задължава вакалите си от НАТО да сключват двустранни договори с Украйна, с които лично, а не чрез НАТО се замесват във войната. Така България праща оръжия на Украйна, обучава украинци т.н., а не НАТО, за да не се въвлече САЩ във войната. България " сама" помага на Украйна и чл.5 не се прилага при руско нападение. НАТО няма договор, а ние Сигнализирай за неуместен коментар