Орбан: Европа си играе с огъня, унгарците няма да участват в Трета световна

"Балансираме на ръба на войната и мира", заяви унгарският министър-председател

03.05.2024 | 12:23 Редактор: Искра Ангелова
Орбан: Европа си играе с огъня, унгарците няма да участват в Трета световна

Европа си играе с огъня. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в откровено интервю.

"Не казвам, че европейските лидери вървят към война, но всеки ден те предприемат нови стъпки в тази посока. Ние не искахме да участваме в Първата и Втората световна война, няма да позволим унгарците да бъдат въвлечени в световна война за трети път", добави още Орбан.

Той подчерта, че смята за опасни дискусиите на лидерите на Европейския съюз и редица европейски страни "за войната в Европа" и възможността за изпращане на западни войски в Украйна. Според него това може да говори за техните "истински намерения". "Балансираме на ръба на войната и мира", поясни Орбан.

Освен това той отбеляза, че конфликтът в Украйна и санкциите срещу Русия са се отразили изключително негативно на европейската икономика.

"Смятам това за много опасно и се тревожа за бъдещето на Европа", каза Орбан, цитиран от "Труд".

Отговаряйки на въпрос относно 25-ата годишнина от бомбардировките на НАТО над Югославия, той припомни, че през 1999 г. Унгария току-що се е присъединила към алианса и е трябвало да предостави своите летища за съюзническата авиация. В същото време Орбан, който тогава беше премиер, си осигури гаранции, че Унгария ще остане настрана от конфликта на Балканите. Според него благодарение на това е било възможно да се избегне "война със Сърбия и увреждане на отношенията между двете страни за много години".

Снимка: БГНЕС