Историческо решение: ЕП ще съди ЕК заради 10,2 млрд. евро за Унгария

Решението дойде ден преди решаващата среща на върха

12.03.2024 | 12:22 Редактор: Беатрис Младжова
Историческо решение: ЕП ще съди ЕК заради 10,2 млрд. евро за Унгария

В историческа стъпка Европейският парламент ще изправи Комисията пред съда за изплащането на 10,2 милиарда евро за Унгария. Това се случва, след като миналия декември председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен отблокира фондовете на ЕС за Будапеща, които бяха замразени поради корупция и опасения за върховенството на закона. 

Този ход дойде преди решаваща среща на върха, на която унгарският премиер Виктор Орбан заплашваше да провали общата позиция на блока за Украйна, съобщи "Политико".

Комисията по правни въпроси на парламента се събра при закрити врати снощи, за да реши да съди изпълнителната власт на ЕС за това, което според нея е нарушение на задължението ѝ да защитава парите на данъкоплатците от злоупотреба. 

Комисията подкрепи решението с 16 членове „за“, един „против“ и нито един въздържал се. Изплащането миналия декември беше широко критикувано от евродепутатите и дори от служители на Комисията като знак, че Брюксел се поддава на изнудването на Орбан, предаде БГНЕС.

На 14 март лидерите на политически групи в ЕП ще се срещнат, за да дадат окончателна зелена светлина на председателя Роберта Мецола да заведе Европейската комисия в съда преди крайния срок на 25 март.

Снимка: БГНЕС