България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво точно каза на света Юлия Навалная с речта си в Европарламента?

Руският опозиционер ще бъде погребан на 1 март

29.02.2024 | 08:36 Редактор: Вяра Димова

Европарламентът изслуша вдовицата на Алексей Навални - Юлия Навалная. Очаквано, обръщението ѝ беше много емоционално, след като стана ясно, че руският опозиционер ще бъде погребан на 1 март.  

"В речта си пред ЕП Юлия Навалная обеща, че ще продължи делото на Алексей Навални и обвини руските власти, начело с президента Владимир Путин, че са организирали убийството му. Тя заяви, че публичното убийство още веднъж е показало на всички, че "Путин е способен на всичко, както и че не може да се преговаря с него". Тя изрази загриженост, че нито една от настоящите ограничителни мерки на ЕС не е спряла наистина агресията на Русия в Украйна", обобщи от Страсбург водещият на предаването на "Брюксел 1" Милена Милотинова

Тя цитира думите на Навалная: "Ако наистина искате да победите Путин, трябва да станете новатори. Не можете да нараните Путин с още една резолюция или още един пакет санкции, които не се различават от предишните".

"Навалная заяви, че битката трябва да бъде с най-важното за президента Путин - "хората, близки до Путин, неговите съратници и пазители на парите Вие и всички ние трябва да се борим с тази престъпна група", каза тя, цитирана от Милотинова.

"Няма дипломатически ноти, а разследвания на финансовите машинации. Не изявления за безпокойство, а търсене на сътрудници на мафията във вашите страни, на дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и неговите приятели да укриват пари", гласят още думите на вдовицата на Навални.

"Тя също посочи, че "в тази битка имате надеждни съюзници – има десетки милиони руснаци, които са срещу Путин, срещу войната, срещу злото, което той носи", преди да заключи: "Путин трябва да бъде подведен под отговорност за това, което причини на моята страна. Путин трябва да отговаря за това, което причини на една съседна мирна държава. И Путин трябва да отговаря за всичко, което причини на Алексей", предаде още Милотинова от Страсбург.

Ден преди речта на Навалная, Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да обмисли възможността за използване на замразените руски активи за военните нужди на Украйна. По думите ѝ не би могло да има по-силен символ от това за европейската сигурност, припомни Милотинова.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
Анди
преди 1 месец
Какво разправя веселата вдовица? Купон ли ще вдига?! Сигнализирай за неуместен коментар