Навалная трогна ЕП: Ще сбъдна мечтата на Алексей, не признавайте изборите в Русия

Съпругата на руския опозиционер очаква масови арести по време на публичното прощаване

28.02.2024 | 13:49 Редактор: Елеонора Танева

Емоционална реч на съпругата на Алексей Навални пред Европарламента. "Очаквам на погребението на Алексей да арестуват хора", каза Юлия Навалная. Тя беше посрещната с овации и на крака от евродепутатите.

Те почетоха с минута мълчание паметта на Алексей Навални. Съпругата му за пореден път призова ЕС да не признава резултатите от президентските избори в Русия.

Навалная заяви, че ще продължи делата на съпруга си, за да изгради една свободна Русия.

"Путин трябва да отговаря за това, което стори на страната ми. Да отговаря за това, което стори на една съседна, мирна страна. Той трябва да отговаря за това, което стори на Алексей. Съпругът ми никога няма да види как ще изглежда прекрасната Русия на бъдещето. Аз ще се постарая да сбъдна неговата мечта", каза Навалная.

Председателят на ЕП Роберта Мецола заяви, че "за мнозина в Русия и извън нея Алексей Навални представлява надежда. Надежда за по-добри времена. Надежда за свободна Русия. Надежда за бъдещето". 

"Ако историята ни учи на нещо, то е, че стълбовете на автокрацията в крайна сметка винаги, винаги се разпадат под тежестта на собствената си корупция и присъщото на хората желание да живеят свободно. И когато неизбежно го направят, ще бъде благодарение на това, което Алексей и вашето семейство направиха", заяви в приветствието си към Навалная Мецола.

Вдовицата на руския опозиционер заяви, че публичното убийство още веднъж е показало на всички, че "Путин е способен на всичко и че не може да се преговаря с него. Путин уби съпруга ми Алексей. По негово нареждане той беше измъчван три години. След това го убиха. А след смъртта му се гавриха с тялото му и с майка му".

Тя изрази загриженост, че нито една от настоящите ограничителни мерки на ЕС не е спряла наистина агресията на Русия в Украйна.

"Ако наистина искате да победите Путин, трябва да станете новатор. Не можете да нараните Путин с още една резолюция или още един набор от санкции, които не се различават от предишните. Вие си нямате работа с политик, а с проклет мафиот. Най-важното нещо са хората, близки до Путин, неговите приятели, съратници и пазители на парите на мафията.  Вие и всички ние трябва да се борим с тази престъпна група", призова Навалная.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
А изборите в България да ги признаваме ли гжо Навална? Щото и в САЩ са нагласени и в Русия и в Турция и в Беларус и в България си ги нагласят както искат. Да продължавам ли да изброявам? Та кои да ги признаваме и кои не? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Вещица. Ползва паметта на покойника ( който не била виждала от две години) за политическа кариера. Изневерявала даже и с Хр. Грозев и с кого ли още не. От " случайното" присъствие на онози конференция не е спряла с PR- а.с Ужасно същество. Сигнализирай за неуместен коментар