Орбан: Време е за смяна на лидерството в Европа

Унгарският премиер няма да се откаже от икономическото партньорство с Русия

18.04.2024 | 09:02 Редактор: Тодор Петров
Орбан: Време е за смяна на лидерството в Европа

Унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува властите на ЕС за миграционната им политика и курса по украинския въпрос, призовавайки за смяна на властта в Брюксел, съобщава Politico.

"Смисълът на настоящите европейски избори е смяната на лидерството. Ако лидерите се окажат лоши, те трябва да бъдат сменени. Толкова е просто", заяви Орбан в кулоарите на конференцията NatCon на консервативните и крайнодесни сили в Европа, която се провежда в белгийската столица. 

В речта си той сравни опита за прекъсване на NatCon с репресиите, използвани в Унгария през 80-те години на миналия век при социализма, и отбеляза, че "както и да го наречем, комунизъм или каквото и да е, ние живеем на самия праг на репресивната ера в Европа".

Орбан също така бе категоричен, че няма да се откаже от икономическото партньорство с Русия, въпреки конфликта й с Украйна, като подчерта, че въпреки че Киев има право на самоотбрана, "това не е война на унгарския народ", пише "Фокус".

"Това, което европейците правят сега, е лошо, защото техните действия не са насочени към прекратяване на огъня и ние не искаме да разберем напълно последствията от подкрепата на страна, която води война, която няма да спечели", посочи той.


Снимка: БГНЕС