Хиляди в Будапеща протестираха срещу правителството на Виктор Орбан

Шествието бе организирано от бившия вътрешен лидер на "Фидес" Петер Мадяр

07.04.2024 | 14:11 Редактор: Толя Стоянова
Хиляди в Будапеща протестираха срещу правителството на Виктор Орбан

Десетки хиляди протестираха срещу правителството на Виктор Орбан в центъра на Будапеща, съобщи Telex. Площад "Кошут" в Будапеща и околните улици са препълнени с хора по време на антиправителствения протест, организиран от бившия вътрешен лидер на "Фидес" Петер Мадяр. Той заяви пред събралите се негови привърженици, че няма да бъде ничии подчинен в собствената си страна и добави, че скоро ще обяви партията си, като планира да участва в изборите за ЕП през юни.

Мадяр стана общоизвестен през февруари, когато изказа подстрекателски коментари за вътрешната работа на правителството. Той обвини Антал Роган - министърът, който ръководи кабинета на Орбан, че управлява "централизирана пропагандна машина".

Той публикува и запис на разговор с бившата си съпруга Юдит Варга, която е бивш министър на правосъдието. Разказва подробно за опит на висш съветник на началника на кабинета на Орбан да се намеси в дело за подкуп. Прокурорите вече разследват тези изявления. Разследването идва в политически чувствителен момент за Орбан преди изборите за Европейски парламент през юни и следва скандала за сексуални посегателства, който свали двама от ключовите му политически съюзници - предишният президент Каталин Новак и Варга - през февруари.

Според данни на социологическата агенция Median, публикувани от новинарския седмичник HVG в средата на март, 68% от избирателите са чували за навлизането на Мадяр в политическия живот, а 13% от тях са заявили, че вероятно ще подкрепят неговата партия, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС