Орбан заплаши да "окупира" Брюксел в защита на Унгария

Твърди, че действията на ЕС удрят земеделските производители, вредят на средната класа, нанасят щети на компаниите

15.03.2024 | 16:34 Редактор: Беатрис Младжова
Орбан заплаши да

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е заявил, че е готов да тръгне към Брюксел и да "окупира" центъра на Европейския съюз, за да "защити свободата и суверенитета на Унгария" преди изборите за Европейски парламент по-късно тази година, предаде "Ройтерс".

Орбан, който е на власт от 14 години, се надява, че неговата партия "Фидес" ще спечели от нарастващата подкрепа на крайната десница в цяла Европа и се готви да поеме ротационното председателство на ЕС.

В речта си на митинг в Будапеща, посветен на националния празник на Унгария, отбелязващ Унгарската революция от 1848 г. срещу Хабсбургската монархия, Орбан заяви, че европейските избори са шанс да се защити Унгария.

"Ако искаме да защитим свободата и суверенитета на Унгария, нямаме друг избор, освен да окупираме Брюксел. Ще маршируваме към Брюксел и сами ще внесем промяната в Европейския съюз", каза Орбан пред събралите се около 1000 негови поддръжници.

Орбан отдавна е в противоречие с други членове на ЕС по редица въпроси, включително отказа да изпрати оръжия на Киев и поддържането на икономически връзки с Москва, след като руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г. Той твърди, че действията на ЕС удрят земеделските производители, вредят на средната класа, нанасят щети на компаниите, "а на всичкото отгоре (вкарват) Европа във война".

"Няма да приемем, че Брюксел изостави европейците сами, нещо повече, обърна се срещу тях", подчертава Орбан.

По-рано тази седмица депутати от Европейския парламент заявиха, че органът ще съди изпълнителния орган на ЕС за това, че е деблокирал някои средства за Унгария, докато се е опитвал да убеди страната да се откаже от ветото си върху помощта за Украйна миналата година, предаде "Фокус".

"Фидес" води разговори с евроскептичната "Група на европейските консерватори и реформисти" (ЕКР), в която влизат "Братя на Италия" на италианския премиер Джорджия Мелони, но ще реши към коя група на Европейския парламент да се присъедини едва след изборите, посочи Орбан в края на миналата година.

Снимка: БГНЕС