Как Орбан клекна за радост на целия ЕС и Украйна?

Унгарският премиер отново е в центъра на събитията

01.02.2024 | 17:39 Редактор: Тодор Петров
Как Орбан клекна за радост на целия ЕС и Украйна?

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение, след като унгарският министър-председател Виктор Орбан отстъпи пред исканията им да оттегли ветото си върху пакета за финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро.

"По този начин се фиксира стабилно, дългосрочно и предвидимо финансиране за Украйна", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Споразумението беше спасено по време на сутрешна среща на Орбан с канцлера Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския министър-председател Джорджия Мелони, според запознати със срещата. Лидерите на извънредната среща на върха - някои от които обвиниха Орбан в "изнудване" - се бяха подготвили за задънена улица, след като седмици на преговори не дадоха резултат.

"Договорихме механизъм за преглед, който гарантира, че парите ще бъдат използвани рационално", заяви Орбан във видеоклип във Facebook след постигането на споразумението. 

Споразумението зависеше от Орбан, който разгневи партньорите си в 27-членния блок, като блокира стълб от европейската стратегия за сигурност, насочен към сдържане на руския президент Владимир Путин.

Решението на Орбан да се откаже от искането за вето дойде след засилване на натиска, включително по отношение на кандидатурата на Швеция за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС
 


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 месеца
Д"емократичен" съюз, който непрестанно изнудва членовете си в полза на глобалните корпорации. Сигнализирай за неуместен коментар