Варуфакис заяви, че след референдума може да има споразумение с кредиторите

От Еврогрупата подчертаха, че ще разлгедат молбата за нов спасителен заем въз основа на резултатите от общественото допитване

02.07.2015 | 09:45 Редактор: Мариета Иванова
Варуфакис заяви, че след референдума може да има споразумение с кредиторите

След референдума в неделя може да бъде постигнато споразумение с кредиторите, заяви в телевизионно интервю гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, предава БТА, позовавайки се на Associated press.

Той също така обвини кредиторите за затварянето на банките в страната му.

"Това е много мрачен момент за Европа. Те затвориха нашите банки с единствената цел да изнудват, за какво? За да получат "да" на вота за едно неустойчиво решение, което ще бъде лошо за Европа", каза Варуфакис в интервю, излъчено вечерта на 1 юли по държавната телевизия.

Въпреки че е в открито разногласие с останалите министри от еврозоната, Варуфакис каза, че двете страни са "много близо" по въпроса за реформите за намаляване на разходите, но трябва да преговарят още по темата за устойчивостта на гръцкия дълг.

Правителството е готово да приеме мерките за строги икономии, ако бъде уреден въпросът за дълга и съществува перспектива за икономическо развитие, заяви още Варуфакис в интервюто, цитирано и от агенция ТАСС.

От своя страна, финансовите министри от еврозоната са катеогирчни, че разгледат молбата за подкрепа въз основа на резултатите от общественото допитване на 5 юли.

"Ние ще се върнем към вашата молба за подкрепа за финансова стабилност от Европейския стабилизационен механизъм само след и въз основа на изхода от референдума", подчертал в писмо до гръцкия премиер Алексис Ципрас холандският финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, отбелязват от Reuters.

Малко преди това финансовите министри са разговаряли в конферентна връзка за Гърция. След разговорите беше обявено, че няма да има други разговори до референдума в страната.

"Аз много съжалявам за ситуацията, имайки предвид силната непоколебимост на гръцкия народ да бъде част от Европа и да остане част от еврозоната, за което ние изцяло го подкрепяме", каза още председателят на Еврогрупата.
Управителният съвет на Европейската централна банка реши да запази спешното финансиране на гръцките банки на предишните нива, съобщи банков източник, цитиран от Associated press и БТА.

Източникът посочи, че нищо друго не е било решено вчера на фона на спекулации, че властите ще изземат гръцки банкови депозити, за да облекчат дълговото бреме на страната. Източникът каза, че Управителният съвет на ЕЦБ ще се събере отново, когато прецени за необходимо.

„Гърция трябва първо да реформира своята икономика, преди нейните европейски кредитори да облекчат дълговото й бреме“, посочи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за агенция Reuters.

На 30 юни Гърция стана първата в света развита икономика, която просрочи задължение към МВФ.

В интервюто Лагард не критикува пряко гръцкия премиер, но все пак има намек за недоволство, тъй като тя отбеляза, че гръцката икономика е била на пътя на възстановяването преди партията на радикалната левица СИРИЗА да дойде на власт, посочва Reuters.

Лагард бе запитана кое трябва да бъде първо: ангажиментът за реформи или облекчаване на дълговото бреме от правителствата от еврозоната. В отговор тя е посочила, че „за предпочитане е да видим преднамерено действие към реформи", каза тя.

Запитана може ли да се има доверие на гърците, Лагард каза: "Ние не избираме кой да представлява една страна", и допълни: "Ние приемаме всички правителства като легитимен партньор в преговорите."

Управляващият директор на МВФ отказа да коментира последното предложение от Атина за уреждане на кризата, отбелязва Reuters.

"Ние получихме толкова много "последни" предложения, които самите те потвърждаваха, отхвърляха, променяха, допълваха в течение на последните няколко дни, така че не е много сигурно къде точно стои последното предложение", коментира  Лагард.

"Мисля, че е в ход демократичен процес, който да се надяваме ще доведе до повече яснота, по-малко несигурност за това какво е решението на гръцкия народ и какъв е авторитетът на правителството", каза Лагард по повод референдума в неделя.