Ципрас призова гърците да отхвърлят мерките за икономии

Премиерът на Гърция имал по-добра сделка

01.07.2015 | 19:36 Редактор: Мариета Иванова
Ципрас призова гърците да отхвърлят мерките за икономии

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова съгражданите си да отхвърлят мерките за икономии на референдума в неделя- 5 юли, да помогнат за равностоен край с кредиторите, докато в страната има вкус на финансов срив, предава Bloomberg.

По думите на Ципрас от понеделник – 6 юли, гръцкото правителство „ще бъде на масата на преговорите след референдума с по-добри условия за гърците”, става ясно от пост в Twitter, публикуван по време на изявлението му по националната телевизия. Той също така отбелязва, че „мнението на народа е много по-силно от волята на правителството”.

В началото на словото си той изрази благодарност към нацията.-  "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни".

"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности".

„Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя  няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. "Който твърди противното, лъже".

За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". По думите му именно кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“. По думите му това е „неприемливо за една еврозона на солидарността и взаимното уважение".

В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото  правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

Ципрас направи изявлението след размяна на оферти за нови преговори с кредиторите. Докато той направи заявка, че е готов за компромис за отправна точка за преговори, германският канцлер Ангела Меркел, която е доминиращ европейски лидер, отказа да се ангажира, отбелязва Bloomberg.

 “Не може да има преговори за нова кредитна програма преди референдума”, заяви канцлерът в реч преди началото на парламентарен дебат за Гърция.  Страната не е осигурила база за разговори за някакви сериозни мерки”, за да сложи край на безизходица, коментира финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум коментира, че вижда „малък шанс” за напредък след днешната реч на Алексис Ципрас.

Малко по-рано Ципрас изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президента на ЕЦБ  Марио Драги и на директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард,в което отбелязва, че е готов за отстъпки, като изключения правят исканията за данъците за островите и пенсиите.

Последното предложение на Ципрас към кредиторите е обвързано с изрично съгласие по искане за трети спасителен пакет от Спасителния фонд на еврозоната с продължителност две години и в размер на  29.1 млрд. евро, предава BBC.

Какво следва след референдума

Кредиторите все още виждат насрочения за 5 юли референдум като потенциална бариера за бъдещо споразумение, коментирал представител на ЕС пред Bloomberg. Според друг-Ципрас трябва да призове гърците да гласуват с „да” или да отмени общественото допитване, за да си върне подкрепата на еврозоната.

Ако „гърците гласуват с „да”, може да спечелят трети спасителен пакет през следващите седмици, предава Bloomberg. От медията посочват, че ако имаше сделка по принцип, е възможно Гърция да получи бързи 3.3 млрд. евро от печалбата на централните банки върху покупки на облигации- пари, заделени за втория спасителен заем и след това оттеглени от масата на 30 юни.

Ако гласуват с „не” напрежението върху банковата система ще се увеличи, оставяйки Гърция с малък избор, но и да обмисли да принтира собствени пари. Това е така, защото гръцките банки няма да успеят да посрещнат изискванията за обезпечаване на ЕЦБ, необходими да продължи достъпа до спешна ликвидност и правителството ще остане без кеш за сметките си и за заплати.