Ципрас ще направи обръщение към нацията в близките часове

Това е станало ясно час след публикуването на новите предложения на Гърция към ЕС, ЕЦБ и МВФ

01.07.2015 | 16:38 Редактор: Ирина Георгиева
Ципрас ще направи обръщение към нацията в близките часове

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще направи обръщение към нацията в близките часове, според правителствени източници, цитириани от БТА, позовавайки се на агенция АНА-МПА, съобщава AFP. Това е станало ясно час след публикуването на новите предложения на Гърция към ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Тези предложения включват "серия изменения" на последното предложение за споразумение на кредиторите, но и отстъпки по повечето от техните изисквания, както и искане към Европейския стабилизационен механизъм за заем от 30 млрд. евро до 2017 г. Извънредна телеконферентна връзка на министрите на финансите от еврозоната е предвиедна за 15.30 часа по Гринуич за обсъждане на новото гръцко предложение.

Това предложение идва четири дни преди решаващ референдум в Гърция за одобрение или отхвърляне на мерките за икономии, които международните кредитори представиха миналата седмица на правителството на Алексис Ципрас.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че Германия не е готова да обсъжда ново искане за помощ от Атина преди референдума.

Германският министър на икономиката дори постави като условие за подновяване на дискусиите тази седмица отмяна на референдума