Васко Начев: В Газпром не могат да се разделят с идеята за монопола над европейския газов пазар

Няма икономическа логика за изграждането на газова инфраструктура, заобикаляща България за Турски поток, коментира експертът

14.04.2015 | 21:25 Редактор: Мариета Иванова
Васко Начев:  В Газпром не могат да се разделят с идеята за монопола над европейския газов пазар

Хора от типа на Милер, Новак и други в Газпром не могат да се разделят с идеята за монопол над европейския газов пазар, коментира в предаването Денят ON AIR енергийният експерт Васко Начев.

Повод за думите му стана изказването на руския енергиен министър Александър Новак, че Русия няма да подновява договора за доставка на газ през Украйна след 2019 и че интерес към изграждането на инфраструктура за „Турски поток“ има от Унгария, Гърция, Сърбия, Македония.

По думите на Начев „няма нито един аргумент в тяхна полза” за изграждането на газопровод към Турция и заобикалящ България.

Относно идеята за газов хъб край Варна, енергийния експерт подчерта, че идеята е възможна с оглед на това, че страната ни е външна граница на ЕС.

Той обаче поясни, че ако се спре транзитът през Украйна,  т.е. от север да постъпва газ към Европа, би било възможно  чрез реверсивна връзка да се насочва газ през „Турски поток”.