Лафазанис: Русия и Гърция ще подпишат за газопровода Турски поток

Скоро ще бъде подписан меморандум, каза министър Лафазанис в интервю за Sputnik

10.04.2015 | 10:53
Лафазанис: Русия и Гърция ще подпишат за газопровода Турски поток

Лафазанис: Русия и Гърция ще подпишат за газопровода

Министърът на енергетиката на Гърция каза в Москва, че Атина ще подпише с руската страна строежа на газопровода за доставки на руски газ през Гърция за Европа, съобщава РИА Новости.

Скоро ще бъде подписан меморандум, каза министър Лафазанис в интервю за Sputnik.

„Конкретен меморандум за сътрудничеството за строежа на газопровода се предвижда да бъде подписан в близко време, много бързо. Това ще бъде голямо събитие за гръцко-руските връзки, но и за нашия регион Европа. Става дума за това, че за да се подпише в скоро време меморандум за разбирателство по газопровода, по трасето на газопровода между Гърция и Русия“, каза Лафазанис.

Лафазанис е член на правителствената делегация на Гърция, начело с министър-председателя Алексис Ципрас, която е в Русия.

„Визитата на правителствената делегация и особено срещата между Ципрас и Путин открива пътя на гръцкия газопровод, който ще започне от гръцко-турската граница и ще мине до границата на бившата югославска република Македония. Този газопровод има огромно значение за цяла Европа и ще представлява изключително голям проект за сътрудничество в нашия регион, за енергийните доставки и сигурност в Европа“, каза Лафазанис.

Според него това е един от най-големите проекти в Европа.

На 8 април 2015 руският президент Владимир Путин съобщи, че Турски поток може да помогне на Гърция да се превърне в един от основните дистрибуционни центрове в Европа.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас каза, че Атина се интересува от привличане на инвестиции в строежа на газопровода на своя територия.

/Графика-карта Новости России: Как вижда Русия Турски поток/