Пазарите приеха ентусиазирано плащането на Гърция

10.04.2015 | 08:12
Пазарите приеха ентусиазирано плащането на Гърция

Азиатските акции напреднаха до неотдавнашните върхове в петък, 10 април, а доларът остана скъп след новината, че Гърция е направила плащане от 450 млн долара по заема към МВФ, съобщава Ройтерс.

Плащането на МВФ осигури допълнително извънредно финансиране за гръцките банки и помогна да се подобри глобалния риск, въпреки че остава неясно дали Атина би могла да задоволи кредиторите, скептични за икономическите реформи в страната.

Широкият азиатски MSCI на азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се повиши с 0,1%, приближавайки до пика от предишната сесия, най-висок от септември и записа силен ръст от над 3% за седмицата.

Уол Стрийт записа солидни ръстове през нощта, а европейските пазари се събудиха с повишение след като германското индустриално производство показа, че най-голямата икономика на континента се подобрява през февруари. EuroFirst300 се повиши с 1,1% до най-високото си ниво от юли 2007.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опита да облекчи тревогите, които визитата му в Москва би могла да повдигне сред европейските партньори, като каза, че Русия е „стратегически избор“ за Атина и че гръцкото правителство ще търси решение на дълговия си проблем в еврозоната.

След преговори с руския президент Владимир Путин в сряда, Ципрас се срещта с премиера Дмитрий Медведев и други официални лица, както и с патриарх Кирил.

„За Гърция Русия е неделима част от нейната мнологика външна политика, целяща да използва геополитическата позиция на Гърция така, че страната отново да боже да спечели възможности за ръст и да засили ролята си на международната сцена“, каза Ципрас, цитиран от Катимерини.

Ципрас се опита да изясни сигналите си за първоначално споразумение в Москва за удължаване на Турски поток, изразявайки подкрепа за европейските проекти, Транс-Адриатическия тръбопровод и газовата връзка Гърция-България.