Н.Василев: Тази година сме позитивно настроени за всички пазари на акции

НиколаЙ Василев, изп. дир. Expat Capital

08.04.2015 | 22:19 Редактор: Дориана Ранкова
Н.Василев: Тази година сме позитивно настроени за всички пазари на акции

 

От началото на годината европейските акции се представят отлични, заключи изпълнителният директор на Експат Капитал. Процентът е около 20, като за Германия той е 23% от 1 януари. Със сигурност голямото печатане на пари в Европа и слабото евро подпомагат този ръст. Но ръстовете са на база очакванията за ефектите. Облигацията като алтернатива сега е много по-неатрактивна. Тази година сме позитивно настроени за всички пазари на акции, допълни Василев, както за Европа, така и Северна Америка и Азия.

Основните теми, които сега се следят като влияние на пазара - петролът, заради размириците в Близкия Изток и споразумението с Иран. Вторият акцент е силният долар, прогнозата на Василев е ход на валутната двойка евро/ долар към паритет. За Гърция нямаме добри прогнози, добави експертът, като излизане на Гърция от еврозоната не е на 100% изключено. Това са новини, които могат да променят правилата на играта, смята Николай Василев.

В световен мащаб взаимните фондове са много важен продукт за спестяване било за домакинства, било за институционални инвеститори като пенсионните фондове. Банковите депозити са по-сигурни, но не са удачни за спестяване за пенсия и там човек не може да очаква голяма доходност за следващите десетки години.

Предимствата на взаимните фондове на паричния пазар са, че там човек може да си държи парите за кратко или неопределено време и да си ги тегли, когато му потрябват. Разликите с депозита са, че са с малко по-голяма лихва и по-висока ликвидност. Атрактивни ще бъдат и акциите тази година и облигациите и взаимните фондове базирани на тях.

Добра комбинация за взаимен фонд са акции от Северна и Южна Европа. Полша и Турция са пазари, които следят от компанията, добави Василев.

 

Цялото интервю в студиото на Investbook, с водещ Дориана Ранкова, може да чуете в следващия видео материал: