Страхът е повече от отровата: Сигнали за змии в градовете, опасни са само два вида

В 90% от сигналите се съобщава за супер отровна змия

16.06.2024 | 14:11 Редактор: Елеонора Танева

Нашествие от змии в Кюстендилско. Със затопляне на времето не са необичайни срещите с влечуги, и то в градски условия. В един от случаите смок е бил забелязан на детска площадка в село Николчевци. В социалните мрежи е пълно с публикации със забелязани змии в Западния и Южния парк в столицата, както и в Дупница.

В Русе за миналата година са подадени над 60 сигнала. Змиите не са враг, а защитен от закона вид, който трябва да се опазва. С това мото зоологът Венцеслав Петков тръгва за среща с влечугите, когато трябва да се отзове на сигнал, подаден на тел 112 от притеснени граждани.

"Змиите не са вредни. Тези животни освен това не са и опасни. Всички тези вярвания за тях са наслагвания с времет Обаче за хората, които подават сигнала, е животозастрашаващо според тях. 90% от сигналите са за супер отровна змия, без дори хората да имат представа колко отровни змии има в България и какви въобще могат да видят при нас", сподели зоологът.

Според специалистите самите змии са страхливи животни и често бягат от хората, особено ако усетят вибрациите от силен тропот. Понякога се правят на умрели, като смятат, че така ще се спасят.

"Така че не умирайте от страх, когато сте видели змия, защото тя нищо няма да ви направи, ако вие самите не се наврете толкова близо до нея, че тя да няма шанс по друг начин да се защитава. Останете си на разстояние от нея, следете я къде се намира, обадете се на 112, когато пристигне експерт, който да я хване, да може да го насочите къде е отишла", призов Венцеслав.

В Русе се срещат основно водни змии, които не са опасни. Колкото до отровните видове в България, те са само два - пепелянката, която може да бъде видяна почти навсякъде, и усойницата, която обитава на надморска височина над 1000 метра.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гошо
преди 1 месец
Като я видя и веднага ще бия рекорда на от 100 до 10000м. Сигнализирай за неуместен коментар