Путин: Гърция не се обръщала към Русия за финансова помощ

Кредити в рамките на сътруднчичесто са възможни, уточни руският президент

09.04.2015 | 10:23 Редактор: Мариета Иванова
Путин: Гърция не се обръщала към Русия за финансова помощ

Гърция не се е обръщала към Русия за финансова помощ, но кредити в рамките на сътрудничество между двете страни са възможни, коментира президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Гръцката страна не се е обръщала към нас с никакви молби за помощ,“ отбеляза той на пресконференция след среща с премиера на Гърция Алексис Ципрас.

„Ако допуснем, че ще реализираме големи проекти, които ще носят приходи на Гърция, то това значи, че тези приходи може да бъдат осъществени и погасени с тези кредити, които ние днес случайно споменахме,“ коментира руският президент. - „Тук не става дума за помощ, а за сътрудничество, в това число и във финансовата област във връзка с конкретни големи проекти“.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви още, че Русия е готова да участва в приватизация на гръцки предприятия и инфраструктурни обекти.

„Ако гръцкото правителство ще осъществява приватизационен процес в икономиката си, то ние сме готови да вземем участие в него, в тези търгове и се надяваме, че това ще се осъществи, че руските компании няма да бъдат поставяни в по-лоши условия, отколкото другите участници в този процес,“ коментира президентът. - „Повече от това на нас не ни е нужно“.

ТАСС припомня думите на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, коментирайки изказвания на кабинета относно планове на Гърция да търси други източници на финансиране – в частност от Китай и Русия, подчертавайки че икономиката на Гърция трябва да се решават в рамките на ЕС.