Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Илиян Василев: Срещата в Будапеща за перспективите на проекта "Турски поток" е част от една игра

08.04.2015 | 21:52 Редактор: Весела Гиздева
Илиян Василев: Срещата в Будапеща за перспективите на проекта

Срещата в Будапеща на външните министри на Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция за перспективите на проекта "Турски поток" е част от една пропагандна игра. Изобщо не трябва да се притесняваме, че на срещата не е имало представител от българска страна. Това каза Илиян Василев, енергиен експерт, бивш посланик в Москва, в ефира на „Денят Он Ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Според Василев вчерашната среща в Будапеща е част от една геополитическа война на Русия.Неслучайно срещата е била позиционирана преди тази на гръцкия премиер Ципрас в Москва. Играе се една пропагандна война с тази среща на министрите, от която нищо не се решава. Газпром разиграва игра с такива срещи, а проект за газопровода реално няма.

Енергийният експерт отбеляза, че Турция е дала заден ход за реализацията на проекта Турски поток. Очевидно е, че неговата реализация няма да започне до края на тази година, както се говореше преди четири-пет месеца.

"Турция си даде сметка, че нейната основна роля е да бъде хъб, тоест транзитен път за неруски газови доставки, които идват от Азербайджан, Туркменистан, и сега Ердоган отиде в Иран. Турция разбра, че флиртуването с Газпром чрез Турски поток си има своята цена." - заяви Василев.  По думите му при положение, че все още няма Турски поток, няма как да се мисли реално за проекта Тесла.

Чуйте: