Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Таско Ерменков: Платили сме за оборудване на АЕЦ "Белене", което не е у нас

"В АЕЦ "Козлодуй" има проблеми със зареждането на 5-и блок", каза членът на Изпълнителното бюро на БСП

17.05.2024 | 20:41 Редактор: Искра Ангелова

Новото ръководство на "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро претърпени вреди.

"Този иск не знам дали трябва да го завеждаме, защото промяната на вътрешното законодателство в определена държава се явява форсмажорни обстоятелства по отношение на външно търговските договори и всички субекти на държавата са длъжни да се съобразяват с това законодателство. Искаме 400 млн. евро за 2 години, това означава, че ние признаваме, че в продължение на 2 години сме плащали по 133,3 евро на хиляда кубически метра газ повече. Това са щетите, които "Булгаргаз" признава официално", каза членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него тези пари няма да бъдат изплатени на България.

"Молекулата, която внасяме в България, е руска, защото няма откъде да се вземе газ. Източниците на газ са определени, капацитетът също им е ясен. И за да може това количество да влиза у нас, голяма част е руски газ, но под етикета на някой посредник. Ние вместо да се възползваме от възможността, бидейки на входа на ЕС и да бъдем един надежден транзитьор на газа, се опитваме политика в икономическите отношения. Това никога не води до добро", допълни Ерменков за Bulgaria ON AIR.

По думите му цените, които плащаме за газ, са неоправдано високи.

"Когато се направи финансов отчет на "Булгаргаз", ще стане ясно неговото състояние. А то не е розово и не е от сега. То е резултат на 15 години грешно управление в енергетиката, управление на парче и в интерес на личности. Говорим и за загуби при "Булгартрансгаз". В момента въглищните централи, ако произвеждат електроенергия, не могат да я докарат до пазарни цени. В АЕЦ "Козлодуй" има проблеми със зареждането на 5-и блок - такива са спекулативните разговори. Не съм убеден, че и парогенераторът от АЕЦ "Белене" е в България", подчерта членът на Изпълнителното бюро на БСП.

Той добави, че 25-30% от оборудването на АЕЦ "Белене" е платено, но го няма у нас: "По въпроса дали някой ни натиска да си продадем оборудване или не ни натиска - не искам да го коментирам. Не ми звучи сериозно, че трета страна ще се разпорежда с наша собственост и какво да правим".

Попитан защо във Фонда за електроенергийна сигурност липсват близо 550 млн. лв., Ерменков отговори: "Тези пари отидоха в бюджета. Асен Василев ги изтегли от Фонда, за да си върже бюджета и за да докара измисления 3-процентов дефицит, и за да можем да бъдем уж готови за Еврозоната. Това са проблеми, които ГЕРБ ги сътвори, ПП-ДБ ги задълбочиха, а след това двете заедно ги направиха катастрофални".

Той е на мнение, че "Булгартрансгаз" се превръща в амбулантен търговец на дребно на капацитет, който е заплатил, но не може да използва.

Гледайте целия разговор във видеото.