Борисов за енергийната среща в Будапеща: Всички могат да се срещат, с когото пожелаят

БСП поиска обяснение защо на срещата не е бил българският външен министър

08.04.2015 | 14:08 Редактор: Мариета Иванова
Борисов за енергийната среща в Будапеща: Всички могат да се срещат, с когото пожелаят

„Всички външни министри могат да се събират, да си говорят и това, че не са поканили нашия и румънския външен министър- да, има тълкувания, но се надявам, че нашите евро-атлантически партньори също правят своите тълкувания,“ заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Повод за коментара му стана призивът на депутата  от БСП лява България  Янаки Стоилов към премиера  Бойко Борисов да обясни в пленарна зала какви са перспективите за енергетиката, подчертавайки че страната ни не е била поканена на енергийната среща в Будапеща преди ден.

На 6 април в унгарската столица външните министри на Гърция, Сърбия,  Македония, Унгария и Турция обсъдиха участието на страните си в  проекта на Газпром "Турски поток", отбелязва БТА. Приета е декларация за енергийно сътрудничество в създаването на "икономически оправдан  път за диверсификация на маршрутите и източниците" на природния  газ, подаван от Турция към европейските страни.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че  Унгария е суверенна държава,  както също Македония, Сърбия, Гърция, Турция.  Някои са наши партньори в НАТО, в ЕС, могат да се срещат, да си говорят не само за "Турски поток", но за каквото пожелаят, добави Борисов.

Той отбеляза разговора си с президента Ердоган, както и с други негови колеги, пред които е заявено желанието България да направи газов хъб с 4-5 източника на газ, както и спешно да построи интерконектора с Гърция. Предстои визита и на енергийния министър Теменужка Петкова в Москва, добави премиерът.

"Така че всички държави, ако искат, мога да ги събера, както преди месец по енергийната тема ги събрах, и на никого не му стана неприятно, защото поканихме всички, които имат интерес по темата. Ние сме заявили "Южен поток" с Трети либерализационен пакет. До ден днешен ние нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна с България", коментира премиерът Борисов.