Владимир Уручев: Най-важното за ЕС е да се доизгради общият енергиен пазар

Общото договаряне на газ за Европа ще започне с договори за купуване на газ при криза, коментира евродепутатът

23.02.2015 | 11:01 Редактор: Мариета Иванова
Владимир Уручев: Най-важното за ЕС е да се доизгради общият енергиен пазар

При всички положения ще се намери такова решение за общо купуване на газ в ЕС, тъй като нито една страна-членка няма да има такъв договор за подсигурено купуване на газ в случай на криза. Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air евродепутатът от ресорната комисия в Европарламента Владимир Уручев. Той подчерта, че именно идеята за сключване на общи договори за бъдещия Европейски енергиен съюз среща и най-голяма съпротива от страните-членки.

Уручев подчерта, че за целите на изграждането на общия енергиен съюз трябва да се следи и европейското законодателство в областта на конкурентоспособността, както и изискванията на Световната търговска организация и т.н.  

След анализ на съответните документи обединението на страните-членки ще започне оттам какво следва в случай на криза, коментира той. - „Тъй като всички държави- членки са осигурени с дългосрочни договори в момента и е много трудно да  се премине от такъв договор към общо закупуване. Всичко ще се развива във времето,“ коментира още Уручев.

Той допълни, че не толкова „отделните държави, колкото големите компании, които имат дългосрочни  връзки с външни снабдители- и на газ, и на електричество, и на ядрено гориво“ се застъпват за подписаните енергийни договори.

По думите на евродепутата обаче, най-важното е да доизгради този общ енергиен европейски пазар. - „В момента имаме 28 държави- с 28 различни регулаторни режима, 28 схеми за субсидиране на възобновяема енергия или въглища. Според мен е изключително важно да се направят достатъчно много връзки – между отделните държави-членки и с външни държави, но прилагащи европейското виждане. Ако България направи връзка с Гърция, например, и си изпълняваме само капацитета, който е само за нас, как Румъния и Унгария например, могат да разчитат на доставки на газ от Южния газов коридор. В този смисъл трябва да го има този европейски подход- изграждането на краен или друг пункт да е съобразено с този европейски маршрут“, коментира евродепутатът.