Даниел Митов: От ЕС обсъждат разширяване на вече въведените санкции по повод кризата в Украйна

Ограниченията ще бъдат към онези, които са участвали в организацията и признаването на изборите в Източна Украйна

17.11.2014 | 15:41 Редактор: Ирина Георгиева
Даниел Митов: От ЕС обсъждат разширяване на вече въведените санкции по повод кризата в Украйна

Разширяване на вече въведените санкции по повод кризата в Украйна обсъждат от ЕС, съобщи външният министър Даниел Митов, предаде БТА. Министър Митов, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи на 17 ноември, уточни, че колегите му са постигнали пълно единодушие за разширяване на санкциите. Ограниченията ще бъдат насочени към онези, които са участвали в организацията и признаването на изборите в Източна Украйна, предимно представители на местното руско малцинство, допълни външният министър.

Митов отчете сериозен консенсус сред външните министри по настояването да се държи много ясно сметка за спазването на споразумението от Минск и за неговото изпълнение. Приключването на военните действия в Украйна е приоритет номер едно, следва да се подобри хуманитарната ситуация, необходима е размяна на пленници, трябва да се облекчи животът на хората, посочи Митов. 

Той изрази очакването мисията на ОССЕ в Украйна да си влезе във функциите по наблюдението на спазването на примирието и на руско-украинската граница. Данните за присъствието на руски военни и идването на нови (в Украйна) не ни дава поводи за огромен оптимизъм. Съществува опасност от ексалация на конфликта, коментира министърът. 

Ясно е, че наложените досега санкции дават ефект - състоянието на руската рубла и на руската икономика, изтеглянето на инвеститори - това е сериозен удар. Спадналата драстично цена на петрола също оказва влияние, отбеляза той. 

Министърът уточни, че финансовата помощ на ЕС за Украйна следва да бъде обвързана с реформи, както и че са необходими такива за вътрешния енергиен пазар на Украйна. Споразумението между Киев и Москва по въпроса за газовите доставки, постигнато под егидата на ЕК, ще се спазва, смята Митов.

ЕС трябва да изгради цялостна стратегия и нова политика по отношение на Русия, заяви Митов. По неговите думи санкциите са реактивна мярка на действията на Москва. България иска да се води диалог с Русия, но отричането на очевидни неща като присъствието на руска военна техника и жива сила (в Украйна) създава недоверие, коментира той.