България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Песента "Руси коси" - модерен начин да представим българския фолклор

Тя е съвременна версия на традиционното, на мнение са Натали Стефанова и Ангел Петков

16.05.2024 | 12:22 Редактор: Беатрис Младжова

Един модерен начин за представяне на нашия хубав фолклор - песента, озаглавена "Руси коси", е осъвременяване на българския фолклор.

"Песента е автентична, тя е от пиринския фолклорен край. Идеята дойде от тях за конкретната песен, на мен много ми хареса и решихме веднага да я осъвременим. Трудно е, защото има граница, която не трябва да се преминава, все пак това е фолклор. Не трябва да преминаваме прекалено много в модерното", заяви певицата Натали Стефанова в студиото на "България сутрин".

Песента дава един нов облик на традиционното, смята продуцентът на песента.

"Аз съм част от братята, ние сме две момчета, които правим нещата. Гъдулката е Мартин Владимиров, човек, който е в хора на БНР. Ние запазваме автентичността, емоцията, духа на това, което е останало от миналото. Предаваме го за идващите поколения. Ние разбираме от съвременна музика, не толкова от фолклор. Работим с професионалисти. Това е нейната дебютна песен и видеоклип и тя ни се довери изцяло", допълни продуцентът Ангел Петков в ефира на Bulgaria ON AIR.

За Стефанова песента е внушаваща и красива.

"Аз бях сигурна, че искам дебютната ми песен да е свързана с фолклора. Исках да бъде нещо въздействащо, красиво. Те ми я предложиха, имаха я вече в готов вариант. Аз се занимавам с фолклор. Това съм завършила - поп и джаз певица съм. Много бих се радвала, ако мога да ги съчетавам", коментира певицата.

Нашите традиции и обичаи трябва да се запазят и предадат на следващите поколения, изтъкна Петков.

"Искаме да покажем, че времето е една величина, която никой все още не е успял да дефинира и минало, настояще и бъдеще са свързани. Нашата цел е да запазим традициите и обичаите от миналото, и да ги представим по един по-различен начин. Да можем да запалим младото поколение към това, защото те не са свикнали на такава музика", коментира гостът.

Песента е пусната на специален празник, свързан с носията от клипа - Лазаровден.

"Едни хора дават носии под наем и намират автентични носии и песни. Те ни предоставиха носията за клипа. Дават не само носии, но и накити. Носията е от село Пирин и е носена от 14-годишна лазарка, затова пуснахме песента на Лазаровден", подчерта певицата.

"С тази песен очаквах да стане фурор, защото в нея има доста различни музикални похвати, които са нечувани досега и не са преплитани в нито една песен в България", добави Петков.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.