До Чикаго и назад - как един психолог се завръща у дома и става ресторантьор

"По-хубаво от тук няма, но за да го разбера, се наложи да замина за чужбина", сподели Антония

16.05.2024 | 12:33 Редактор: Толя Стоянова

Този път в "Завърналите се" Петя Кертикова поема на път към Асеновград, на брега на река Чая, за да разкаже историята на един психолог, който се завръща от Чикаго в Асеновград, за да се събере със семейството си и да възроди едно от емблематичните места в града - едно от заведенията на главната улица. Макар и категорична, че никога няма да се върне в България, след 15 години в Америка, днес адресът в личната карта на Антония Николова отново е Асеновград.

"По-хубаво от тук няма, но за да го разбера, се наложи да замина за чужбина. Всеки гради своя път и има различен път да стигне до това, което е важно за него - моят беше Америка", сподели Антония.

Безвъзвратно изгубеното време и пропилените мигове с близките хора връщат Антония у дома.

"Дойдох си временно, тъй като майка ми претърпя много тежка сърдечна операция. Първоначално реших да се прибера за тези две седмици, те станаха месец и в рамките на този месец от работа вече ми забраниха да работя от чужбина, което ме подтикна към ситуация, в която вече нямах доходи. Направих си равносметка, че една къща и една работа не струват миговете с майка ми и баща ми, това е безценно. Реших да се върна, да продам къщата там и да си дойда у дома", разказа Антония.

Пътят на осъзнаване е дълъг. За Антония започва още когато следва във Варна. Учи "Психология на развитието" и не след дълго печели зелена карта за Америка. Не мисли много и стяга куфара - заминава през 2008 г. Не губи време, а започва да учи магистратура - специалност "Организационна и консултативна психология", специализира се и в "Личностни разстройства". Като най-голям успех определя пълното излекуване на своя пациентка.

"Младо момиче в инженерна сфера. Тя беше на по-висока доза лекарства, имаше и съдействие от нейния лекар. Заедно успяхме за няколко месеца да спрем антидепресантите и тя да си поеме по нейния път", каза тя.

Изживяла американската си мечта, сега Антония иска да сбъдне българската си. От вече година успешно съчетава психологията със заведението до река Чая.

"Баща ми е отраснал в съседната къща, научил се е да плува в реката до нас. Мястото носи много съдържание за мен и реших да поема тази нова мисия. Психологията не е лесна. Пандемията много се отрази на моите клиенти, което се отрази и на мен. Имах нужда от креативна почивка", призна Антония.

Платила високата цена на чужбина, но намерила отново себе си, тя се надява да бъде пример за дъщеря си с всичко, което прави.

Гледайте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова".