Либерализиране на пазара искат енергийни специалисти

Цената на тока трябва да се определя по-свободно

04.12.2014 | 18:35 Редактор: Борислав Петров
Либерализиране на пазара искат енергийни специалисти

Цената на електроенергията у нас трябва да се определя по-свободно и е добре да се намали делът на регулирания пазар. Това мнение изказа изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев  по време на Българския икономически форум, който се проведе в столицата.

Според Илиев само по този начин енергийният сектор в страната може да се стабилизира. Той съобщи още, че финансовото състояние на Националната електрическа компания е все по-отчайващо.

Всичко това се отразява негативно както на българската енергетика като цяло, така и на потребителите в частност. Изпълнителният директор на НЕК обяви, че за периода 

януари-октомври 2014 г. , НЕК е индикирала 428 милиона отрицателен финансов резултат.

Сходно е и състоянието на топлофикационните дружества, които бележат загуба от над 300 милиона лева през последните години. Според Меглена Русенова от Българска фотоволтаична асоциация либерализирането на пазара и присъединяването на страната ни към общия европейски пазар за газ и електроенергия е единственият шанс на сектора да излезе от кризата.

Към днешна дата за българския енергиен пазар има и един добър пример. Новината съобщи Северин Въртигов, който е началник отдел в Български енергиен холдинг.

Оказва се, АЕЦ Козлодуй е  успял да реализира сериозен ръст на приходите за деветте месеца на 2014 г. -  от 20 на 100 и съответно нетна печалба от близо 120 милиона лева.

Енергийните специалисти, които взеха участие в Българския икономически форум са на мнение, че евентуално закриване на НЕК няма да реши проблемите в сектора.