Румъния на крачка от подсигуряването на количествата газ от местни източници

Коментар на енергийния експерт Васко Начев

19.02.2015 | 21:37 Редактор: Мариета Иванова
Румъния на крачка от подсигуряването на количествата газ от местни източници

Румъния определено върви към пълна независимост на газовите доставки, подсигурявайки нуждите си от местни находища, коментира в предаването Деня On Air енергийният експерт Васко Начев. Той направи коментара по повод все още непотвърдената информация, че Petrom, единственият румънски производител на петрол и газ, и американският гигант ExxonMobil  са  открили ново газово находище в Черно море. Според разпространена в медиите информация капацитетът на находището е 20 млрд. кубически метра газ.

Начев посочи, че при годишно потребление на газ от 12.5 млрд. към 2013 Румъния си е осигурила от местни находища добив от порядъка на 11 млрд.кубически метра газ.

По думите му обаче не могат да бъдат правени аналогии, че и в България ще бъдат намерени подобни залежи.

Енергийният експерт коментира още и изказването на руския президент Владимир Путин в Унгария, че руска тръба може да достигне и до България. По думите на Начев „изказването на Путин е изпразнено от съдържание”.
„Без съмнение  „Турски поток” с параметри от  50 млрд. кубически метра газ е невъзможен, и затова той ( Путин) спомена за разклонение към България. Това обаче чисто техническо е невъзможно, разклонение в Черно море без газоразпределителна станция”, коментира Начев. В този смисъл той подчерта, че или ще има два газопровода, или един, или нито един.