Красен Станчев: Доставките на Газпром за Европа няма да спрат

Приоритет на ЕС е либерализацията на пазара и диверсификацията на доставките, коментира икономистът

11.02.2015 | 10:33 Редактор: Мариета Иванова
Красен Станчев: Доставките на Газпром за Европа няма да спрат

Доставките на Газпром за Европа няма да спрат, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев. Той подчерта, приходите от доставките за европейския пазар не могат да бъдат заменени с никакъв друг източник. В тази връзка той подчерта, че ако бъде осъществен проектът към Турция, южната ни съседка ще потребява едва 10% от потребяването от ЕС.

„Китай, ако се осъществят големите проекти – след 2030 година, би потребявал най-много 15% от това, което потребява ЕС“, коментира Станчев.

В същото време по думите му задлъжнялостта на украинската Нафтогаз към Газпром има само едно решение – „продажбата на активи“ - „И е много вероятно да украинската компания да има европейски собственици. Така че ЕС ще купува вече директно през мрежата на Нафтогаз и в този смисъл няма директна заплаха за доставките на руски газ, но пък трябва да се изградят и другите връзки“, които се обсъдиха преди дни на срещата на високо равнище за газовите доставки в София, коментира икономистът.

Той изтъкна, че ключов приоритет за Европейския съюз е либерализацията на пазара и диверсификацията на доставките.  

Икономистът подчерта, че това, което България в „абстрактни форми успя да договори (на форума) е рехабилитиране на съществуващата инфраструктура и изграждането на реверсивни връзки със съседните страни. Това в края на краищата е много добра политика, защото ще позволи на България да има алтернативни доставки- не само от Газпром“, коментира Станчев. Според него това, което не с обсъжда и е било голяма грешка на предходните две правителства е допускането на Шеврон да напусне страната.

„Една от алтернативите на газовата зависимост е разработването на местни източници. Сега в момента се залага на проучване не шелфа. Бившият енергиен министър и настоящ председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев беше в Лондон, бяха обявени двата нови търга, но ако вземем опита на Total става дума за около 10 години проучвателен процес и е много е важно как той ще бъде регулиран“, коментира Станчев. Той отчете и факта, че с оглед на падащните цени на петрола редица компании се оттеглят от големи инвестиции в разработване на находища.
 
Вижте цялото интервю от видео файла.