Ултиматум към Нетаняху за план за войната, който да е готов до 3 седмици

Критиците на премиера го обвиняват, че се стреми да удължи войната, за да избегне нови избори

19.05.2024 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева
Ултиматум към Нетаняху за план за войната, който да е готов до 3 седмици

Разрив във военновременния кабинет на Израел. Центристът Бени Ганц заплаши да подаде оставка от правителството, ако до три седмици то не приеме нов план за войната в Газа, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Ганц поиска от премиера Бенямин Нетаняху да се ангажира със съгласувано виждане за конфликта в Газа, в което да се посочва кой може да управлява територията след войната. Той постави и срок за това - до 8 юни. На пресконференция вчера Ганц предупреди, че ако дотогава очакванията му не бъдат удовлетворени, ще оттегли своята центристка партия от извънредното правителство.

Премиерът Бенямин Нетаняху коментира заплахата, като заяви, че Ганц е избрал да постави ултиматум на министър-председателя вместо на "Хамас“.

Бени Ганц изложи план от шест точки, който включва връщане на заложниците, прекратяване на управлението на „Хамас“, демилитаризиране на Ивицата Газа и създаване на международна администрация по гражданските въпроси със сътрудничеството на САЩ, Европа, арабските страни и Палестина. Планът също така подкрепя усилията за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия и разширяване на военната служба за всички израелци, включително за ултраортодоксалните евреи.

"Ако изберете пътя на фанатиците и поведете цялата нация към пропастта, ще бъдем принудени да напуснем правителството", предупреди Ганц.

Бени Ганц е дългогодишен политически съперник на Нетаняху. Той се присъедини към военновременния кабинет в първите дни на войната в знак на национално единство. Неговото напускане ще остави Нетаняху по-зависим от крайнодесните съюзници, които смятат, че Израел трябва да окупира Газа и да възстанови еврейските селища там, коментира АП.

В изказване, което беше възприето като удар по адрес на Нетаняху, Ганц заяви, че "лични и политически съображения са започнали да проникват в светая светих на сигурността на Израел". Критиците на Нетаняху обвиняват министър-председателя, че се стреми да удължи войната, за да избегне нови избори.

Социологическите проучвания сочат Ганц като най-вероятния кандидат за следващ министър-председател. Това би изложило Нетаняху на съдебно преследване по отдавнашни обвинения в корупция, посочва АП.

Ройтерс отбелязва, че дори партията на Ганц да напусне правителството, това няма да доведе до падане на кабинета на Нетаняху, тъй като останалите партии му осигуряват комфортно парламентарно мнозинство.

Мнозина израелци, които страдат за заложниците и обвиняват Нетаняху, че поставя политическите интереси над всичко останало, искат споразумение за прекратяване на сраженията. В петък, когато военните съобщиха, че техните войски в Газа са открили телата на трима заложници, убити от "Хамас“ на 7 октомври, се появи ново разочарование. В събота Израел обяви, че е открил тялото на четвърти заложник, информира БТА.

Хиляди израелци отново се събраха в събота вечерта, за да поискат споразумение и нови избори. Полицаи в Тел Авив отговориха с водни оръдия.

Снимка: БГНЕС