Боец на "Хизбула" и две сирийски деца загинаха при израелски удари

Използвано е ново мощно оръжие

17.05.2024 | 15:40 Редактор: Толя Стоянова
Боец на

Израелската армия атакува две населени места в Южен Ливан, предаде АФП. Съобщава се за трима загинали - боец на "Хизбула", според ливанската ислямистка групировка, и две сирийски деца, според държавните медии.

Напоследък "Хизбула" засили атаките си срещу Израел, използвайки нови оръжия за първи път от повече от 7 месеца.

От началото на войната в Газа проиранската "Хизбула" атакува Северен Израел в подкрепа на "Хамас", а израелската армия (ЦАХАЛ) отговаря все по-дълбоко в Ливан, предаде БГНЕС.

Израелските удари бяха насочени към Наджарийе и Аддусийе - два града на около 30 километра от границата. ЦАХАЛ обяви, че е насочила удара си към "терористични инфраструктури" в сектора Наджарийе, които са "използвани от мрежата за противовъздушна отбрана на "Хизбула".

Мощната ислямистка групировка съобщи, че е изстреляла "ударни дронове" по военна позиция в Северен Израел. "Хизбула" е използвала нов вид оръжие за тази атака: дрон, който е пуснал две ракети S5, обикновено изстрелвани от самолети.

Седемте месеца на трансгранично насилие доведоха до смъртта на най-малко 418 души в Ливан, повечето от които бойци на "Хизбула", но също така и над 80 цивилни. От израелска страна при насилието са загинали най-малко 14 войници и 10 цивилни

Снимка: БГНЕС